Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Konferencija: Pritisci na medije postoje, novinarstvo da ojača svoju poziciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2018.

Izvor: Beta

Konferencija: Pritisci na medije postoje, novinarstvo da ojača svoju poziciju

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novnara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocenio je danas u Beogradu da su formalni (fizički) pritisci na novinare smanjeni, ali da oni postoje u drugim oblicima...

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novnara Srbije (NUNS) Dragan Janjić ocenio je danas u Beogradu da su formalni (fizički) pritisci na novinare smanjeni, ali da oni postoje u drugim oblicima.

Na skupu "Sloboda medija i bezbednost novinara u 2017. godini", u organizaciji NUNS-a, Janjić je rekao da su protiv novinara prošle godine vođeni sudski procesi i to brzo i operativno, a da je prisutan i porast napada vlasti na medije i "crtanje meta" novinarima.

"Takvi trendovi postoje i u svetu. Kod nas je 1990-ih bilo kako je bilo, medijske slobode su bile sužene, ali su u svetu stvari bile drugačije. Nije bila situacija kao sada da se svetski državnici obračunavaju sa novinarima", rekao je Janjić.

On je rekao da novinari u Srbiji pružaju otpor i da se bore za prava svih da postavljaju pitanja i da će se medijska udruženja boriti da u medijima bude višeglasja.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je pred novinarstvom dilema o njegovoj budućnosti da li će interpretirati činjenice, stavljati ih u kontekst i proveravati izjave nosilaca javnih funkcija, da li će se uključiti u demokratski proces ili biti zabavljači.

On je rekao da novinarstvo treba da ojača svoju poziciju jednog od "stubova demokratije".

Govoreći o medijskom okruženju, Oricio je kazao da mediji rade u novom radnom okruženju, pre svega u tehnološkom smislu, da su sve polarizovaniji pogledi na novinarstvo i da postoji sve veća stigmatizacija novinara. "U interesu zemlje je da doprinese medijima da doprinesu demokratskoj debati", rekao je Oricio.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten