Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Srpska lista selektivno poziva novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2017.

Izvor: kossev.info

Srpska lista selektivno poziva novinare

Izborna skupština građanske inicijative Srpska održaće se sutra u podne u Kosovskoj Mitrovici i na njoj se, prema nezvaničnim informacijama, očekuju kadrovske promene u vrhu te liste. Srpska je partija kosovskometohijskih Srba koja je na kosovskim parlamentarnim izborima 11. juna osvojila dominantnu većinu u srpskom biračkom telu i od 10 zagarantovanih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu, osvojila je 9. To je ujedno i jedina stranka na Kosovu i Metohiju koju je Beograd zvanično i snažno podržao. Pozivnica da se prati sutrašnja skupština u prostorijama Biroa u Bošnjačkoj Mahali, koja je upućena medijima na KiM-u, kao i u Beogradu, nije, međutim, ni ovog puta poslata KoSSevu.

Zašto je to tako, do objavljivanja vesti nismo uspeli da saznamo, kao ni tokom prethodna dva meseca, od kada je redakcija našeg portala skinuta sa telefonske i imejling liste primalaca obaveštenja o konferencijama za medije, saopštenjima i aktivnostima ove stranke.

U pokušaju da saznamo zbog čega je primenjen selektivan pristup prema medijima, telefonska veza koja je prethodno uspostavljena pozivanjem na broj šefa Srpske liste Slavka Simića u dva navrata je danas prekinuta. Ovakva situacija se više puta događala i u prethodnom periodu, ili se Simić ne bi javljao na više poziva koje bismo mu upućivali. Danas je međutim, ipak uputio SMS poruku da radi na terenu i da mu pošaljemo SMS poruku.

Do objavljivanja ove vesti na pitanja zašto je KoSSev skinut sa liste medijskih primalaca saopštenja i poziva za praćenje događaja, kao i kada će naš medij vratiti na listu primalaca, nismo dobili odgovor.

Zatražili smo komentar od prvog čoveka novinarskog udruženja medija na srpskom jeziku - Društva novinara Kosova i Metohije, ogranka Udruženja novinara Srbije, čiji smo član - Budimira Ničića.

"Nedopustivo je da institucije, političke partije ili pojedinci koji rade posao od javnog značaja vrše selektivno pozivanje medija i novinara. Posebno je zabrinjavajuće ako to radi neko ko je dobio najviše glasova na izborima i ko bi trebalo, pre svega, da bude najviše odgovoran prema medijima, odnosno prema građanima, jer su mediji na neki način posrednici između građana i političara," rekao je Ničić koji je već informisan o tome da je KoSSev uklonjen sa medijske liste primalaca.

Ničić naglašava da političari moraju da shvate da su oni "prvi koji bi trebalo da promovišu  političku kulturu", a koja je, kako on smatra, na veoma niskom nivou, te da upravo zbog toga novinari imaju najviše problema.

"Ne radi se samo o selektivnom pozivanju na događaje, nego mnogi mediji i novinari imaju problem da uopšte dođu do sagovornika političara, koji nikako da shvati da mu je to obaveza da sarađuje sa medijima, a ne da je ubeđen da mu se tako može," dodao je.

Srpska ipak nije jedina adresa sa koje KoSSevu od kraja maja ne stižu obaveštenja. U istom periodu se prestalo sa pozivanjem, javljanjem i slanjem imejlova iz opštinskih struktura i odeljenja Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica o njihovim aktivnostima i stavovima, a u znatnoj meri se otežala komunikacija i sa predstavnicima Policije Kosova na Severu, posebno u nedelji kada su se dogodili vanredni parlamentarni izbori. Na više poziva i imejlova upućenim ovim kancelarijama o tome zašto je prekinuta komunikacija sa novinarima KoSSeva, do danas nismo dobili odgovor. Ipak, napravljen je izuzetak u slučaju vesti "Kosovska Mitrovica: Likvidacija pasa, tela ubijenih životinja po ulicama" kada smo uspeli da od opštinskog portparola uredno dobijemo odgovor na postavljeno pitanje, kao i u slučaju Srpske liste, kada nam je 9. juna stiglo obaveštenje da je Srpska kažnjena zbog predizbornog spota.

KoSSev će u interesu javnosti izveštavati o sutrašnjem događaju, a povodom nastavka selektivnog pozivanja obratiće se strukovnim udruženjima i organizacijama za zaštitu medijskih sloboda.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten