Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2017.

Autor: Rade Ranković Izvor: www.glasamerike.net

"Nagrada NUNS-a razbija strah"

Ovogodišnje nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo u kategoriji onlajn medija podelili su međunarodna grupa novinara i Anđela Milivojević, u kategoriji elektronskih medija nagrađena je Maja Nikolić sa TV N1, dok je u kategoriji štampanih medija nagradu dobila Jelena Veljković, novinarka BIRN-a. Nagradu NUNS-a od početka pomaže ambasada SAD u Srbiji.

Dvanaesti put po redu, Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagrade za istraživačko novinarstvo u kategorijama onlajn, elektronskih i štampanih medija, a kako je tim povodom za Glas Amerike izjavio predsednik NUNS-a Slaviša Lekić značaj nagrade je u tome što se time razbija strah i što se pokazuje da i u medijskoj situaciji kakva je u Srbiji, postoje mladi hrabri ljudi koji kopaju po informacijama.

"Mene fascinira da ove godine, iako govorimo o tom nekom medijskom mraku, imamo najveći broj prijavljenih radova. Ono što me još više fascinira sem te mladosti, jeste da veliki broj novinarskih radova koji su konkurisali, dolazi iz lokala. Dolazi iz unutrašnjosti, na koju malo obraćamo pažnju."

Sve vreme nagradu NUNS-a podržava i sponzoriše ambasada SAD u Srbiji, a kako je sinoć, na dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo na Fakultetu dramskih umetnosti rekao američki ambasador Kajl Skot, ovo je vreme velike nesigurnosti za novinare u Srbiji, dok se medijske kuće i dalje suočavaju sa finansijskim pretnjama opstanku.

Manji prihod znači i manje nezavisnosti, a manje nezavisnosti znači da su mediji podložniji političkim manipulacijama ili porastu autocenzure, objasnio je Skot.

"Uloga štampe, kao nezavisnog, zainteresovanog i istraživačkog glasa je od suštinskog značaja za sistem kontrole i ravnoteže u jednom demokratskom društvu. Mediji predstavljaju mnogo više od puke kontrole vlada. Mediji pomažu onima na vlasti da steknu uvid u pitanja i probleme koje bi možda propustili."

S obzirom da poslednjih godina nagrade uglavnom dobijaju novinari istih redakcija, predsednik NUNS-a odsustvo velikih redakcija u istraživačkom novinarstvu vidi i kao suptilnu cenzuru ili beskompromisnu autocenzuru:

"Mejnstrim redakcije, najviše zahvaljujući urednicima i menadžmentima, boluju od te bolesti da one vrše pritisak na naše mlade kolege, koji se ne usuđuju da rade tekstove koji izazivaju pažnju javnosti, ili u ovom slučaju, žirija."

Na dodeli nagrada NUNS-a, Lekić je podsetio da izveštaji Reportera bez granica, Hjuman rajts voča, Fridom hausa i Istraživačkog centra Evropskog parlamenta, svedoče da je situacija u medijima sve gora, uz ocenu da novinari u Srbiji rade u "neprijateljskom okruženju". U tom kontekstu, predsednik NUNS-a vidi i najveće izazove i predstojeće zadatke:

"Najveći izazov, i moj, i NUNS-a, ali i Medijske koalicije, ukoliko opstane u ovom sastavu, biće rad na novoj medijskoj strategiji i rad na novom zakonu o javnom informisanju, rad na drugim zakonima iz sfere medija. Ali pre, i iznad svega, na bezbednosti novinara od progona i pritisaka."

Inače, nagrade NUNS-a za 2017. godinu dobili su - u kategoriji onlajn medija ravnopravno dele medjunarodna grupa novinara i Anđela Milivojević, novinarka CINS, u kategoriji eletronskih medija nagrađena je Maja Nikolić iz TV N1, dok je u kategoriji štampanih medija pruznanje dobila Jelena Veljković, novinarka BIRN-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten