Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Pravosuđe i novinari moraju da sarađuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 03. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Portparol Prvog opštinskog suda u Beogradu Aleksandar Ivanović o odnosu medija i sudija

Pravosuđe i novinari moraju da sarađuju

BEOGRAD - Diskusijama koje su organizovala strukovna udruženja novinara o velikom broju tužbi protiv pripadnika sedme sile, gde su se čule reči profesije i pravnika, nedostajao je, možda, najvažniji glas - mišljenje sudija. Nedostajalo je njihovo viđenje stanja u ovoj profesiji i novonastalih sukoba o kojima nedvosmisleno svedoči oko 400 tužbi podnetih protiv medija od 2000. godine do danas.

Sumnjičavost novinarske branše prema objektivnosti domaćeg pravosuđa i zazor sudstva od medija izrodili su vidljiv nesporazum čiji koreni leže u obostranom strahu. Novinarima je mučno da se vuku po sudu i da im ime pritiska "presuda", a novčanik kazna. Sudije se boje "prljanja" lične profesije, čemu je većina medija sklona, jer to ugrožava njihovu javnu funkciju koja podrazumeva pravičnost, moralnost i objektivnost u svakom sporu.

- Objavljivanje imena sudije u negativnom kontekstu, ma koliko se to kasnije ispostavi kao netačno i neprovereno, ostavlja sumnju u javnosti da je on loš sudija. Medijska reč ima veliku težinu i zato novinari moraju da nauče koliko je važno čuti (i zapisati) reč druge strane. Pogrešna, netačna i nepotpuna informacija može da prouzrokuje štetu i zato je mediji moraju pažljivo plasirati - objašnjava portparol Prvog opštinskog suda u Beogradu Aleksandar Ivanović.

Uprkos uvreženom mišljenju da sudije "mrze" štamparke, Ivanović tvrdi da su one za njega pravi izazov. Ne spori važnu ulogu koji novinari imaju kao kritičari stanja u društvu i shvata značaj ukazivanja na različite probleme ili propuste koji postoje u funkcionisanju državnih institucija.

- Novinar je filter negativnih pojava. Stoji i stalno ukazuje na njih, ali ako pogrešnom informacijom nanese nekome štetu, mora da ponese i teret posledica. Teško je suditi u ovim sporovima jer treba tačno proceniti spornu informaciju sa stanovišta društvenih standarda koji nisu propisani. Pri tom mora da se procenjuje sve - novinarska pažnja, koliko je informacija važna za javnost, koliku je štetu nanela i slično.

Donekle je lakše suditi u sporovima gde su političari oštećeni, dodaje on. Njihova javna funkcija podrazumeva da snose teret javne kritike, čak i zadiranja u privatnost, imovinu i ponašanje. I javnost je stalno zainteresovana za rad političara pošto su ih oni i izabrali. Sudija, s druge strane, mora da stoji iza svake svoje odluke.

- Kad dođe na sud, novinara ne treba da interesuje ko će suditi u njegovom sporu, kao što mene ne zanima ko je glavni urednik tuženog medija. Principi pravičnosti i razuma moraju obostrano da budu uspostavljeni - tad će se vratiti i poverenje.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten