Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Ministarstvo žali zbog tvrdnji medijskih udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 02. 2017.

Izvor: Beta

Ministarstvo žali zbog tvrdnji medijskih udruženja

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da se nakon proizvoljnih tvrdnji pojedinih medijskih udruženja stiče utisak da medijska zajednica nije spremna da prihvati zakonska rešenja za koja su se principijelno zalagala tokom izrade seta medijskih zakona i da to čini delimično i u meri u kojoj im odgovara.

Ministarstvo je saopštilo da žali zbog proizvoljnih tvrdnji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacije medija, da je izmenama nekih propisa omogućeno da televizije nemaju "ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje".

"Utisak je da deo medijske zajednice nije spreman da prihvati zakonska rešenja za koja se principijelno zalagao tokom izrade seta medijskih zakona, odnosno da zakonska rešenja prihvata samo delimično i u meri u kojoj im odgovara", navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da se tako "nameće dilema da li bi pozitivno rešenje zahteva Asocijacije medija o davanju olakšica za uvoz robe neophodne za proizvodnju štampanih medija i smanjenje PDV-a za štampu bio primer diskriminacije u odnosu na elektronske medije".

NUNS i NDNV su se, ocenjuje Ministarstvo, prilikom iznošenja argumenata pozvali na član 17. Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem se sredstva na raspisanim konkursima dodeljuju "na osnovu principa o zaštiti konkurencije bez diskriminacije", ali ne i na činjenicu da je slučajno ili namerno izostavljen deo člana 17. Zakona koji propisuje da će se sredstva za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja rasporediti putem javnih konkursa i pojedinačnim davanjima i na "osnovu principa o dodeli državne pomoći".

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražili su pre dva dana od Ministarstva kulture i informisanja da javno saopšti na osnovu izmene kog pravnog akta televizije više neće imati "ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje".

Ministarstvo je navelo da je u skladu sa propisima od Komisije za kontrolu državne pomoći zatražilo mišljenje o Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja za televizije u 2017. godini i dobilo rešenje da se radi o dozvoljenoj državnoj pomoći.

Ministarstvo podseća i da je navedeno rešenje doneto u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava predloge kojima će se olakšati i popraviti težak položaj medija u okviru politike koju sprovodi Vlada i važećih propisa.

"Istovremeno, Ministarstvo kulture i informisanja podržava optimizaciju zakonskih rešenja za koja se zalažu i Asocijacija medija i medijska zajednica, a koja treba da poprave težak položaj medija", navodi se u saopšenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten