Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Najavljen amandman na zatvorsku kaznu za klevetu i uvredu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 03. 2005.

Izvor: Beta

Najavljen amandman na zatvorsku kaznu za klevetu i uvredu

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije predložiće ukidanje zatvorske kazne za uvredu i klevetu u Predlogu krivičnog zakonika, najavio je danas pomoćnik ministra pravde Branislav Bjelica. Na okruglom stolu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), on je rekao da će taj amandman ministarstva uložiti poslanički klub Demokratske stranke Srbije.

Bjelica je rekao da je to ministarstvo odlučilo da amandmanom menja predlog zakona, jer "nije želelo da nameće rešenja radnoj grupi" koja ga je pisala. 

Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović rekao je da je brisanje zatvorske kazne "crta ispod koje ne može da se ide", dodajući da nije učinjena potpuna dekriminalizacija klevete i uvrede.

Pomoćnik ministra rekao je, međutim, da "potpuna dekriminalizacija ne predstavlja međunarodnu obavezu", ukazujući da slične odredbe postoje i u krivičnim zakonima razvijenijih zemalja.

Predsednik NUNS-a ukazao je i da oštećeni, na osnovu predloženog zakona, ne dobija satisfakciju, već se upućuje na građansku parnicu, dok novčana kazna "ide u državni budzet".

Bugarinović je pročitao pismo generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Ejdena Vajta (Aidan White) premijeru i predsedniku Srbije Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, u kojem je naglasio da je "dekriminalizacija uvrede i klevete suštinski korak u izgradnji slobode medija i demokratskog društva". 

Advokat Slobodan Šoškić, jedan od autora Predloga krivičnog zakonika, rekao je da bi dekriminalizacija klevete i uvrede povećala broj novčanih kazni i uticala na porast drugih krivičnih dela. 

Bivši direktor Radio Beograda Rade Veljanovski ukazao je da predloženo rešenje onemogućava istraživačko novinarstvo. 

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić rekao je da za uvredu i klevetu ne bi trebalo da budu kažnjavani novinari, "već vlasnici medija i urednici, jer oni treba da preuzmu odgovornost". "Bilo bi dobro vlasnike medija destimulisati finansijskim kaznama", kazao je on i zauzeo se za ukidanje zatvorske kazne u predlogu zakona. 

Predlog novog Krivičnog zakonika Srbije predviđa zatvorske kazne u oblasti javnog informisanja, kako za novinare, tako i za one koji posredstvom medija učestvuju u javnom životu, ali i za predstavnike državnih organa.

Za uvredu je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri meseca, odnosno do pola godine - ako je učinjena posredstvom medija ili na javnom skupu.

Kazna za uvredu nije predviđena ako je izneta tvrdnja deo ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, ako je izneta uobavljanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, pod uslovom da je očigledno da nije bila u nameri omalovažavanja. 

Novčana ili kazna zatvora do šest meseci predviđena je i za klevetu, odnosno iznošenje neistinitih informacija koje mogu škoditi časti ili ugledu onih na koje se odnose. Ako je kleveta učinjena u medijima ili na javnom skupu, zaprećena je kazna do jedne godine, odnosno do tri, ako je reč o teškim posledicama po oštećenog.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten