Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 03. 2005.

Izvor: Politika

IZMEĐU NOVINARSTVA I DIPLOMATIJE: ATAŠE ZA ŠTAMPU (2)

RADNO I PRIJATELJSKI

Usijani telefoni i faksovi, stalna saradnja sa novinarima, putovanja i prijemi utiču da radni dan ponekad potraje do kasno u noć

Pripremanje dnevnog pregleda štampe francuskom ambasadoru, ali i diplomatama koji prate političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori, kao i interesovanje za imidž Francuske u medijima i uspostavljanje dobrog odnosa sa predstavnicima sedme sile, deo je zaduženja Nikolasa Faja, atašea za štampu francuske ambasade, s kojima počinje svaki radni dan. Davanje intervjua, ažuriranje internet-sajta, pisanje saopštenja za štampu i organizovanje medijskih događaja u funkciji su promovisanja Francuske i neizostavni su poslovi francuskog atašea za štampu. Tu je i analiza globalnog razvoja stanja u medijima, kao i saradnja u pogledu obrazovnih kurseva i pružanja finansijske pomoći.

Iako je teško navesti sve dnevne obaveze atašea za štampu, budući da u trenutku iskrsnu nepredviđene situacije, posle sastanka sa svojim ambasadorom ili njegovim zamenikom, počinje svakodnevna gužva: odgovori na i-mejlove i telefonske pozive, posete redakcijama, radni ručak sa predstavnicima sedme sile ili sa kolegama iz neke od ambasada Evropske unije. Na stolu atašea za štampu nalaze se brojne pozivnice za prijeme, koktele, otvaranja izložbi, tako da se radno vreme često ne završava u pola pet ili pet, već kasno u noć, a često podrazumeva i rad vikendom.

Veoma obiman posao oko nedavne posete ministra inostranih poslova Italije Đanfranka Finija Beogradu bio je izazov kojem je Valerija Bjađoti uspešno odgovorila. Budući da ni u italijanskoj ambasadi ne postoji osoba koja se isključivo bavi odnosima sa medijima, Valerija Bjađoti pored tih poslova obavlja i konzularne aktivnosti i radi na razvoju zajedničkih projekata. Organizuje konferencije za novinare, radne sastanke i uspostavlja saradnju sa italijanskim i domaćim predstavnicima sedme sile, sa kojima ima prijateljski odnos, što doprinosi da radna atmosfera bude još prijatnija. Telefoni, i-mejlovi i faksovi usijali su se i prilikom posete Rikarda Ilija, predsednika pokrajine Fruli – Venecija Julijska krajina.

– Mislim da su svi ovi događaji vredni pažnje i novinari se najčešće odazivaju pozivima, kaže Bjađoti i dodaje da je veoma važno uspostavljanje stalnog dijaloga sa predstavnicima sedme sile, kako bi obe strane osetile raspoloženje situacije u Srbiji i lakše shvatili šta mi, u stvari, radimo.

Kako kaže, važan segment rada predstavlja unapređivanje saradnje između italijanskih i srpskih novinara, tako da će uskoro biti organizovani seminari u Srbiji i studijska putovanja u Italiji. Na osnovu velikog broja novinarskih zahteva, u planu su i kursevi za učenje italijanskog jezika.

Brojna putovanja i uspostavljanje novih kontakata jedna je od prednosti ovog posla, koji gotovo po definiciji podrazumeva poštovanje protokola.

– Odelo i kravata su obavezni u diplomatiji. Manje formalan stil oblačenja dozvoljen je pri neformalnim kontaktima sa novinarima – ističe Nikolas Faj i dodaje da se prilikom zvaničnih susreta sa predstavnicima sedme sile ili prijema u ambasadi poštuje protokol svojstven tradiciji prijema u Francuskoj.

Recept Valerije Bjađoti za uspešnog atašea za štampu je fleksibilnost i sposobnost da se reaguje u različitim situacijama.

– Budući da nismo strogo specijalizovani za jedan poseban sektor poslova, moramo biti spremni da se snađemo u različitim prilikama i da često veoma brzo reagujemo u ekstremno delikatnim pitanjima – ističe Bjađoti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten