Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 11. 2016.

Izvor: FoNet

Sigela: Pritisci na novinare

Mnoge međunarodne organizacije, a ne samo "Opservatorija balkanika transevropa", izrazile su zabrinutost zbog stanja u Srbiji i regionu u pogledu medijskih sloboda, izjavila je danas Kjara Sigela iz OBC Transevropa, koja u Beogradu učestvuje na uređivačkom maratonu Vikimedije fridom.

Sigela je ukazala da se novinari u Srbiji i zemljama regiona suočavaju sa raznim vidovima zastrašivanja - od fizičkih napada i pretećeg javnog govora do prekarijatskog rada.

Preteći javni govor izlaže novinare u regionu dodatnom pritisku, podvukla je Sigela i istakla da se izazovima u ostvarenju slobode govora i pristupa informacijama suočava čitava Evropa i da je potrebno objediniti snage u borbi za bolju informisanost građana.

Kao jedan od problema, ne samo u regionu nego i u Evropi, Sigela je navela i eroziju dosadašnjeg načina poslovanja medija usled razvoja interneta.

Postoje mnoge međusobno povezane medijske teme koje su dosta složene, smatra Sigela.

Ona je napomenula da će teme uređivačkog maratona u Beogradu biti cenzura i samocenzura, pristup informacijama i medijska koncentracija.

Sigela je objasnila da bez odgovarajjućeg pristupa informacijama nema ni istraživačkog novinarstva, a samim tim ni građani ne mogu da dobiju potrebne informacije o radu javnih institucija.

Glavne teme neće biti samo medijske slobode i pluralizam, nego i problem cenzure i samocenzure. Postoje podaci da je oko 30 odsto novinara u Evropi pribeglo samocenzuri, ukazala je Sigela.

Važno pitanje je i medijska koncentracija i nedostatak transparentnosti vlasništva u medijima, istakla je Sigela i navela da će se uređivački maraton Vikimedije u Beogradu usredsrediti na stanje u jugoistočnoj Evropi.

Ivana Guslarević iz Vikimedija Srbija je izjavila da se ta organizacija na globalnom nivou zalaže na neutralnost i da je današnji uređivački kolegijum sjajna prilika da se obogati sadržaj na Vikimediji.

Tema je ono što zanima sve nas, a tiče se slobode medija i razgovora na tu temu, objasnila je Guslarević.

Na uređivačkom maratonu Vikimedije fridom u Beogradu učestvuje 20 domaćih i stranih medijskih stručnjaka.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten