Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 03. 2005.

Izvor: Dnevnik

VRATITE „TRAGOM HRVATSKIM”

Hrvatsko nacionalno vijeće je zbog odbijanja televizije Novi Sad da omogući program na hrvatskom jeziku i podnetih tužbi protiv direktora «”Hrvatske riječi»” Zvonimira Perušića i njegove zamenice Dušice Dulić, odlučilo da se obrati svim instancama u zemlji i u Evropi za zaštitu prava na inforimisanje, ali je takođe i najavilo tužbe portiv ove medijske kuće.

 Hrvatsko nacionalno vijeće je, kako je rečeno, konstatovalo da postoji diskriminacija u pogledu ostvarivanja prava hrvatske zajednice na informisanje, a sukobi sa TV Novi Sad koji su se završili tužbom protiv dvoje novinara pokazuju da ne postoji dobra volja da se to reši, zaključak je nacionalnog saveta hrvatske manjinske zajednice.

Kako je juče na konferenciji za novinare saopštio Lazo Vojnić Hajduk, predsednik izvršnog odbora HNV, zbog svega toga odlučeno je i da se zatraži zaštita kako u ostvarivanju tih prava, tako i vezi sa pokrenutim sudskim sporom.

«Mi tražimo sudsku zaštitu od diskriminacije, i zato smo angažovali pravne stručnjake sa namerom da se podnese tužba protiv TV Novi Sad zbog ograničavanja prava na informisanje, zbog povrede ravnopravnosti građana i zbog narušavanja ugleda novinara koji se bave informisanjem na hrvatskom jeziku», kaže Lazo Vojnić.

Hrvatski nacionalni savet je takođe zatražio da se na TV Novi Sad oformi redakcija na hrvatskom jeziku, a da se ugovorom ove televizije i nacionalnog saveta Hrvata urede međusobni odnosi, kao i trajanje programa, vreme emitovanja i vrste programa, i istovremeno utvrdi vremenska dinamika, kadrovska i uređivačka politika.

Dok se to ne realizuje, za šta je svakako potrebno vreme, HNV traži da TV NS vrati u program skinutu emisiju na hrvatskom “«Tragom hrvatskim»”, čiji bi producent bila «”Hrvatska riječ»”, dok bi sredstva za izradu ove emisije obezbedila TV Novi Sad.

Isto tako, HNV je uputilo zahtev da novosadska televizija obustavi sve pripreme programa na hrvatskom koje je započela bez konsultacije sa hrvatskim nacionalnim savetom, kao i da bezuslovno povuče svoju tužbu. Mi tražimo samo ono što imaju i druge manjinske zajednice, ni više ni manje, kaže Dujo Runje, član Izvršnog odbora HNV.

Iako za kršenje ovih prava nije nadležna Vojvodina, ja ću kao poslanik ta pitanja pokrenuti na niovou pokrajine da bismo uticali na javno mnenje. Moram reći, posle svega ovog ne može se očekivati od hrvatske zajednice da ima poverenje u establišment RTS TV Novi Sad. Zakon o pravima nacionalnih manjina tačno je definisao da je ovaj nacionalni savet zadužen i za ovu oblast. A mi u pogledu toga ovde nismo ni pitani, niti uključeni u rešavanje tog pitanja. Želimo ono što imaju i sve ostale manjine, a zalažemo se i za ostvarovanje tih prava i manjina u Hrvatskoj.»

Pismo sa ovim zahtevima je prosleđeno na adrese nadležnih ministara – za ljudska i manjinska prava Rasimu LJajiću, za kulturu i informisanje Draganu Kojadinoviću, pokrajinskom sekretaru za informisanje Miloradu Đuriću i za nacionalne manjine Tamašu Korhecu, generalnom direktoru RTS Aleksandru Tijaniću, kancelarijama OSCE, Helsinškog odbora, ambasadoru Hrvatske u Beogradu Tončiju Staničiću, generalnom konzulu Hrvatske u Subotici Davoru Vidišu, republičkoj radio- difuznoj agenciji i kancelarijama UN i Saveta Evrope u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten