Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Novi projekat SE o jačanju slobode izražavanja u Jugoistočnoj Evropi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2016.

Autor: Svetozar Raković Izvor: NUNS

Novi projekat SE o jačanju slobode izražavanja u Jugoistočnoj Evropi

Novi projekat Saveta Evrope "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi" predstavljen je danas na regionalnoj konferenciji u Sarajevu.

Projekat će se realizovati do aprila 2019. sa ciljem da se u zemljama Jugoistočne Evrope poboljša primena Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja.

Cilj projekta je i da osnaži kapacitete nacionalnih centara za obuku akademija za obuku sudija i tužilaca i advokatskih komora da obezbede obuku pravnih stručnjaka u vezi sa Evropskom konvencijom, praksom Evropskog suda i drugim evropskim standardima o slobodi izražavanja.

Projekat Saveta Evrope ukazuje da je neophodno povećati svest i znanje sudija, tužilaca i advokata o evropskim standardima o slobodi izražavanja i relevantnoj sudskoj praksi Evropskog suda.

U specifične ciljeve projekta spada i promovisanje prava i dužnosti novinara, unapređenje odgovornosti i poštovanja etičkih pravila zasnovanih na praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Dvodnevnu konferenciji u sarajevskom hotelu "Bristol"  otvorili su predstavnici Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope.

Skupu prisustvuju predstavnici pravosudnih akademija, advokatskih komora, regulatornih tela, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

Opširnije o projektu: http://www.coe.int/en/web/belgrade/reinforcing-judicial-expertise-on-freedom-of-expression-and-the-media-in-south-east-europe-jufrex-

http://pars.rs/vest/2071/jufrex-launch-conference.php?utm_source=Viber&utm_medium=Chat&utm_campaign=Private#.V_873YHbA7w.gmail

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten