Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Novac samo za plate, programi na ledu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2005.

Izvor: Dnevnik

RTV Novi Sad između RTS-a i javnog servisa

Novac samo za plate, programi na ledu

Veoma teška finansijska situacija u RTV Novi Sad neminovno se odražava i na sam program ove medijske kuće, pa je zbog nadostatka novca za honorarne saradnike u gotovo svim redakcijama redukovan i radijski i TV program.To je najviše pogodilo redakcije na jezicima nacionalnih manjina. O ovim problemima razgovarali su u Novom Sadu pre nekoliko dana pokrajinski sekretar za informisanje Milorad Đurić, generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić i koordinatorka nacionalnih saveta Ana Tomanova-Makanova.

– Još 19. decembra prošle godine predsednici vojvođanskih nacionalnih saveta su pokrajinskom sekretaru za informisanje Miloradu Đuriću skrenuli pažnju na to da je finansijska situacija u RTV Novi Sad katastrofalna i da se ova kuća iz dana u dan urušava – rekla je za “Dnavnik” Ana Tomanova-Makanova, i dodala da je još tada traženo da se o problemima i budućem statusu ove vojvođanske medijske kuće razgovara i s generalnim direktorom RTS-a.
– Emisije koji se emituju na jezicima nacionalnih manjina na programima radija i televizije imaju izuzetno važnu ulogu, ne samo u informativnom segmentu već i kao nosioci kulturnog, obrazovnog, jezičkog i nacionalnog identiteta. Sve ovo prezentovano je i generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, a skrenuli smo mu i pažnju na to da je pokrivenost kvalitenim signalom radijskog i TV programa na teritoriji Vojvodine svega 33 odsto. Nedostatak novca odražava se svakodnevno i na programe radija i televizije, pa je zato što se ne isplaćuju dnevnice i honorari za “spoljne” saradnike onemogućena i proizvodnja nekih emisija i praćenje kulturnih događaja i festivala. Ukinut je zabavni program, više ne postoje ni “igrani”, dečji i umetnički program na jezicima nacionalnih manjina – rekla je Ana Tomanova-Makanova.
Ona ističe da se i Tijanić složio da deobni bilans između RTS-a Beograd i RTV Novi Sad mora što pre da se obavi kako bi ove dve medijske kuće po Zakonu o radio-difuziji mogle da prerastu u javne servise i kao takve biće obavezne da slušaocima i gledaocima prezentuju i obrazovne, i kulturne, i informativne, i dečje, i dokumentarne programe na jezicima nacionalnih manjina.
– Generalni direktor RTS-a je inicirao da se što pre sačini programski savet RTV Novi Sad, sačini detaljna analiza celokupnog programa i onog koji se emituje na jezicima nacionalnih manjina i s time upoznaUpravni odbor RTS-a. Osim toga, još nije rešen problem emitovanja emisije na hrvatskom jeziku – ističe Ana Tomanova-Makanova, navodeći da od direktora Tijanića nije uspela da dobije odgovor na pitanje zašto je za RTV Novi Sad planirano da ove godine dobije istu sumu bnovca kao i prošle. .
– Za RTS je u ovoj godini planirano izdvajanje 2,5 milijade dinara iz budžeta, a za RTV Novi Sad je namenjeno 18,6 odsto od te sume, što je nominalno isto kao i lane, a to znači da će iz ovog novca moći da se pokriju samo plate zaposlenih, ali da nema novca za produkciju i proizvodnju programa. Tijanić je rekao da je i za RTS ovo što dobija malo, ali da se oni, kao dobri menadžeri, snalaze, i dodatni novac obezbeđuju sa strane – rekla je Ana Tomanova-Makanova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten