Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Godišnji izveštaj poverenika: Situacija zabrinjavajuća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2016. Beograd

Izvor: N1

Godišnji izveštaj poverenika: Situacija zabrinjavajuća

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je u godišnjem izveštaju da je situacija u oblasti zaštite podataka u Srbiji vrlo zabrinjavajuća. Najdrastičniji slučaj uskraćivanja informacija u 2015. je slučaj Železare Smederevo i postupanje Ministarstva privrede, naveo je poverenik.

Kako se navodi, poverenik je u oblasti zaštite podataka o ličnosti prošle godine imao u radu 2.868 predmeta, što je oko osam odsto više u poređenju sa 2014, ili oko 46 odsto više nego u 2012, ili čak 37 puta više nego u 2009.

Šabić je ocenio da je Srbija kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti praktično na samom početku procesa primene evropskih standarda u pravni poredak i realni život, kao i da je nužno taj proces učiniti daleko bržim i kvalitetnijim.

"Nažalost, ta nužnost se nedovoljno razume i prepoznaje. Najbolja ilustracija je to da je još u leto 2010, Vlada Srbije usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, ali da, iako je to trebalo da učini u roku od 3 meseca, još nije donela Akcioni plan za njeno sprovođenje", naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, nadležni državni organi nedopustivo malo rade, tačnije gotovo ništa ne rade na nužnom, daljem usklađivanju pravnog okvira, posebno Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sa evropskim standardima, iako smo u tom pogledu u velikoj docnji.

"Vlada je u Akcionom planu za Poglavlje 23 utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. godine i to na osnovu Modela koji je pripremio poverenik, ali, zakon nije donet", podsetio je Šabić i dodao da je Srbija Akcioni plan za poglavlje 23, usaglašen sa EU, prekršila i pre nego što je poglavlje otvoreno.

On je naveo da nijednim zakonom još nisu uređene brojne, za zaštitu podataka o ličnosti, izuzetno bitne oblasti: video-nadzor, biometrija, bezbednosne provere, privatni sektor bezbednosti, što podrazumeva mnoge potencijalne i realne rizike povrede prava velikog broja građana.

 

"Brojni ekscesi, odnosno povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti, neki i izuzetno krupnih dimenzija ili značaja, imperativno zahtevaju da se odnos države i društva u celosti prema zaštiti podataka o ličnosti, odnosno privatnosti uopšte, potpuno, iz korena promeni", rekao je Šabić.

"Najdrastičnije uskraćivanje informacija u slučaju Železare"

Poverenik za informacije naveo je da je najdrastičniji slučaj uskraćivanja informacija u 2015, ne samo javnosti, već i povereniku, slučaj Železare Smederevo i postupanje Ministarstva privrede.

"Ovakvi problemi, osim što su u više slučajeva za posledicu imali ozbiljne povrede prava javnosti da zna, imali su i druge nepoželjne posledice, pre svega po ugled u antikorupcijskom kontekstu, što je potvrdila i lošija ocena zemlje na Globalnom indeksu percepcije korupcije", ocenio je Šabić.

Kako je navedeno u izveštaju, nakon MUP-a protiv kog je podneto 254 žalbe, slede Ministarstvo poljoprivede sa 111, Ministarstvo finansija sa 109, Ministarstvo odbrane sa 102 i Ministarstvo pravde sa 81.

Međutim, ako se broj žalbi uporedi sa brojem zahteva za pristup informacijama, onda je situacija bitno drugačija. Najlošiji odnos, odnosno najviše problema sa pravom javnosti da zna, ima Ministarstvo pravde - 81 žalba na 234 zahteva, dok je MUP postupao po više od 3.000 zahteva, Ministarstvo finansija sa 778 i Ministarstvo odbrane sa 486.

U izveštaju je navedeno i da je nezavisno od visokog procenta uspešnih intervencija poverenika (oko 95 odsto), zabrinjavajući visok broj žalbi koje je poverenik primio.

Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 2015. godini dostavljen je Skupštini Srbije, predsedniku Republike, zaštitniku građana i Vladi, piše na saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten