Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Nakaradno shvatanje nacionalnih interesa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2004.

Izvor: Danas

Beogradski centar za ljudska prava o pisanju Internacionala

Nakaradno shvatanje nacionalnih interesa

Beograd - Beogradski centar za ljudska prava upozorava javnost, državne organe, i posebno medije, na još jedan talas napada na domaće nevladine organizacije.

U saopštenju Centra ukazuje se na "tekst pun uvreda, kleveta i govora mržnje u listu Internacional pod naslovom Destabilizacija", i ističe da se taj list obrušava na sve nevladine organizacije u Srbiji optužujući ih da pripremaju medijski teren za ‘šiptarsku ofanzivu’ koja se, navodno, očekuje sledeće godine.
- Većinu optužbi protiv nevladinog sektora Internacional konstruiše kao i toliko puta do sada, pozivanjem na tzv. pouzdane izvore. Ima, međutim, ovaj list i svoje imenovane sagovornike. Jedan od njih, akademik i poslanik DSS Nikola Milošević kaže: "Da bi (Amerikanci) svoju politiku ostvarili angažovali su te silne nevladine organizacije koje u Srbiji služe za razgradnju srpskog nacionalnog tkiva... One dobijaju pare od Soroša i zapadnih vlada s jasnim ciljem da destabilizuju Srbiju i eventualnu pomisao da se branimo od terorizma". Naravno, kao ni u čitavom tekstu, ni u ovoj izjavi nije naveden nijedan dokaz za iznete tvrdnje. Od ovakvih novina i akademika Miloševića stalno potiču slične tvrdnje, bez vidnog protivljenja. Izgleda da oni i njima slični veruju da su takvi postupci dozvoljeni, pa čak i korisni za "nacionalne interese", kako ih oni nakaradno shvataju. Nikakvo iskustvo im ne pomaže da shvate da se tako samo može naštetiti toliko branjenim nacionalnim interesima, ističe se u saopštenju Beogradskog Centra za ljudska prava.
Centar poziva na reakciju državne organe, profesionalna udruženja i političku javnost. "Od predstavnika DSS se očekuje da objasne je li ovo i stav njihove stranke. Misle li oni da je sloboda udruživanja ukinuta i da sem državnih organa i "patriotskih" novinara niko ne sme da se oglasi u javnosti?" pitanje je na kraju saopštenja.

U. R.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten