Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2005.

Izvor: Danas

Uvređeni poslanici

Zatvorska kazna za uvredu i klevetu je necivilizovana, primetio je predstavnik OEBS za slobodu medija Mikloš Harašti, na Okruglom stolu "Krivično-pravne odredbe o uvredi i kleveti", održanom u ponedeljak u Beogradu.

Ukazao je Harašti na šansu Srbije "da bude avangarda u zakonodavstvu i približavanju standardima demokratije time što u novom krivičnom zakonu kleveta ne bi bila krivično delo". Nacrtom novog srpskog krivičnog zakona uvreda i kleveta su svrstane u krivična dela za koja je zaprećena zatvorska kazna, a ministar pravde Zoran Stojković stavio je na znanje prisutnim predstavnicima "sedme sile" i pravnicima da će "zemlja na brdovitom Balkanu" i ovog puta nepogrešivo - propustiti šansu.
Saglasan je, doduše, Stojković kao pravnik da bi novčane kazne imale veći efekat od zatvorskih, i najavio kao ministar da će Vlada predložiti amandmane po kojima bi onima koji kleveću i vređaju umesto robije sledovala globa. Ali, sam Stojković, ministar i pravnik, sumnja da će poslanici prihvatiti takva rešenja, jer su mediji, dodao je, u poslednje vreme izneli mnogo uvreda na račun poslanika. Stojkovićev saborac iz Vlade ministar kulture Dragan Kojadinović citirao je uvredljivu kolumnu iz jednog dnevnog lista konstatujući da se povodom tog i sličnih tekstova nije oglasilo nijedno novinarsko udruženje. "U medijima ima ljudi koje bi, najblaže rečeno, trebalo uputiti na lečenje" dijagnosticirao je ministar koji je do ulaska u Vladu platu zarađivao novinarskim zanatom.
U Srbiji ništa novo - novinari su krivi i treba da robijaju. Posebno ako naljute vlast koju je izabrao narod i koja je samim tim demokratska, pa valjda i slobodna da dela i vlada - kako zna i ume. Izabrani mogu da troše budžet kako ima se ište, lažu i vređaju, mogu da štite haške optuženike po cenu nove međunarodne izolacije ove zemlje, da raspiruju mržnju prema "stranim i domaćim neprijateljima i izdajnicima"... I da kažnjavaju. Naročito novinare koje ne bira narod, već se samobiraju, pa otuda i ponašaju kao slobodni strelci. Što veća ta novinarska sloboda - veće i kazne. Za duži spisak "kleveta i laži" duža i robija. Onima koje ni kazneno-popravna sankcija ne prevaspita sledi uput za ludaru. Demokratski i po zakonu!

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten