Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Grupa NVO osudila napad na novinara Ninića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2015. Beograd

Izvor: BIRODI

Grupa NVO osudila napad na novinara Ninića

Grupa nevladinih organizacije najoštrije je osudila fizički napad na Ivana Ninića, antikorupcijskog aktivistu i novinara. Saopštenje objavljujemo u celini

Dole potpisane nevladine organizacije najoštrije osuđuju napad na Ivana Ninića, antikorupcijskog aktivistu i novinara koji se dogodio 28.avgusta 2015. godine u kasnim večernjim satima ispred zgrade u kojoj živi.

 Mesto i način napada ukazuju na to da je napad ozbiljno pripremljen i da su nalogodavci i napadači imali podatke o napadnutom koji su im omogućili da svoju nameru sprovedu u delo.

 Zabrinjavajuća je činjenica da ni premijer ni ministar pravde, kao zaduženi u izvršnoj vlasti za borbu protiv korupcije, nisu našli za shodno da javno osude i/ili pozovu Ivana Ninića koji je uzgrad saradnik Vladinog tela za borbu protiv korupcije.

 Podsećamo da je Ivan Ninić pred objavljivanje Savetovog izveštaja o medijima na naslovnoj strani dnevne novine Informer bio optužen da radi izveštaj o medijima koje finansira Evropska unija, što je notorna neistina.

 I tadašnje odusutvo rekacije nadležnih državnih organa, kao i mlak i omalovažavajući stav o Savetovom izveštaju, uključujući i samu Vladu, očto su dali pravo da mislie da napad na  Ivana Ninića je isplativ i nekažnjiv način odmazde.

 Svedoci smo da slučaj Ivana Ninića nije izolovan. Naprotiv, postoji pravilo da oni koji se usude da prijave korupciju ili pokrenu sudski ili inspekcijski postupak bivaju predmet medijske, pravne i fizičke odmazde. Poslednji slucajevi su: slučaj sindikalnih aktivista u predškolskim ustanovama u Nišu i Šapcu koji su predmet odmazde u vidu pretrnje otkazima i krivičnim prijavama za klevetu, zatim gradskog tela za brobu protiv korupcije - LAF Niš, čijim članovima se zbog insistiranja na vraćanju nezakonito uzetih  fukcionerskih dodataka preti medijskom odmazdom i na kraju slučaj udaranja novinara Predlaga Blagojevića od strane policije.

 Zato tražimo da nadležni državni organi sprovedu efektivnu istragu, a da premijer i ministar pravde se sastanu, javno obrate i osude napada na Ivana Ninića i time pokažu da su za partnerstvo države i građana u borbi protiv korupcije što je glavni slogan promotivne kampanje za novousvojeni Zakona o uzbunjivačima.

 Izostanak reakcije državnih organa od boraca protiv korupcije pravi glinene golubove i dodatno dovodi u pitanje stvarnu želju za borbom protiv koruupcije, koja se ne može unaprediti donošenjem nikakvih zakona i pravljanjem institucija koji se u ovakvom ambijentu postaju mrtvorođenčad.

 Mi dole potpisani ćemo na mesečno nivou pratiti process otkrivanja i sankcionisanja za prebijanje Ivana Ninića i o tome obaveštavati domaću javnost i relevantne međunarodne institucije.

 Potpisnice zahteva:

 Asocijacija za razvoj opštine, Bor

Biro za društvena istraživanja, Beograd

Centar za ljudska prava, Niš

Centar za praktičnu politiku, Beograd

Centar za razvoj civilnog društva, Beograd

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Novi Sad

Dijalog, Valjevo

Građanske inciijative, Beograd

Komitet pravnika za ljudska prava, Beograd

Lokalni antikorupcijski forum Niš

Lokalni antikorupcijski forum Ub

Međunarodni centar „Olof Palme“, Stokholm - Beograd

Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21-Bor

Udruženje mladih za društveni aktivizam, Novi Sad

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten