Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Mera obaveznog lečenja zbog pretnji Veranu Matiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 08. 2015.

Izvor: cenzolovka.rs, B92

Mera obaveznog lečenja zbog pretnji Veranu Matiću

Nemanji Ristiću, koji je pretio Veranu Matiću, Majklu Kirbiju i Zagorki Dolovac, određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi.

Ristić je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac pretio da će biti streljani.

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu. Ristiću je određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi. 

Ristić je u pretnjama koje je slao elektronskom poštom i preko društvenih mreža, između ostalog, poručivao Matiću, Kirbiju i Zagorki Dolovac da će biti streljani. Pravni tim B92 podneo je u aprilu krivičnu prijavu protiv Ristića, posle čega je on uhapšen i smešten u pritvor.

Sud je naložio da Ristić bude pušten iz pritvora i da bude otpušten iz bolnice, uz meru obaveznog lečenja na slobodi u Psihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević", u trajanju do tri godine. 

U obrazloženju presude, sud je naveo da su u obzir uzeti nalaz veštaka i svedočenje Ristićevog lekara u zatvorskoj bolnici da se njegovo zdravlje poboljšalo i da on dobro reaguje na terapiju. 

Sud je naveo i da u bilo kom trenutku sudska odluka može biti promenjena ukoliko Ristić napusti lečenje ili počini neko drugo uznemiraujuće delo, te da će on u tom slučaju biti vraćen u psihijatrijsku ustanovu na obavezno lečenje. 

Presudom je određeno i da se optuženom oduzmu mobilni telefon i dve SIM kartice, laptop, pištolj, kao i i-mejl adresa. 

Ristić je u obraćanju sudu rekao da je: "Spreman da se podvrgne lečenju, da uzima terapiju i obavlja kontrole", kao i da će mu u lečenju pomagati supruga. 

"Izbegavajte provokacije, to će doprineti vašem lečenju", poručila je sudija Ristiću na kraju izricanja presude. 

Tužilaštvo je prethodno u završnoj reči tražilo da se Ristiću odredi mera obaveznog čuvanja u bolničkoj ustanovi zbog opasnosti koju je taj optuženi izazivao, kao i pretnji koje je upućivao, a koje su kod oštećenih stvorile osećanje straha i ugroženosti i navele ih na uvođenje pojačanih mera bezbednosti. 

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92 Veran Matić rekao je u reagovanju na današnju presudu da je :„Veoma teško komentarisati stručnu procenu nadležnog psihijatra, čije je mišljenje sud usvojio i tako presudio”. 

"U svakom slučaju, zbog toga što postoji ozbiljna istorija prestupa, svakako bih podržao žalbu tužilaštva na ovakvu presudu", rekao je Matić za Cenzolovku. 

"Mislim da je neophodno pooštriti sudsku praksu, kako bi se pretnje zaustavile ili minimizovale, jer ćemo inače imati situaciju u kojoj će se zaista neke pretnje realizovati, a da nije postojala prevencija, iako su postojali ozbiljni znaci upozorenja", kaže Matić.

Nove pretnje Veranu Matiću nastavljene su i juče i danas kao komentari na sajtu B92 na vesti o pretnjama. Matić je za Cenzolovku rekao da je pravni tim B92 i njih prijavio nadležnom tužilaštvu, ocenjujući da i „sami komentari daju dosta odgovora na to zbog čega imamo ovu novu lavinu pretnji”. 

Komentar: Mrtav si paceru smrdljivi..kao i tvoj kolega — špijun i podrivač Srbije — Ćuruvija.. mnogo ste se istripovali da ste nedodirljivi i da možete da rovarite Srbiju dok god vam zapad puni dupe dolarima..neće vas ni oni spasiti, a tebe pogotovo!!! 

Komentar: Verane Matiću p**ko izdajnička, što mene ne čuva policija, što policija ne čuva 5 000 000 srba, zašto čuva tebe, brankicu, olju i druge izdajnike, pa gledaj gde češ, ako zavlada haos u zemlji, pa pljujete po rusiji srbiji, pljujete po svemu što je sveto za srbe džukci izdajnički. 

„To je rečnik devedesetih godina. Činjenica da se bavim istraživanjem ubistava novinara i nasiljem nad novinarima nešto je što povezuju i sami nasilnici. U svakom slučaju, ovakve aktivnosti neće me sprečiti niti da nastavim da radim na ovim projektima, a ni da činim javnim ovakve nedopustive radnje”, poručio je Matić.

Tužilaštvo zadovoljno

Posebno tužilaštvo za borbu protiv VTK je dana 26. juna 2015. godine podnelo Višem sudu u Beogradu predlog za izricanje mere bezbednosti Obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi prema okrivljenom Nemanji Ristiću, zbog toga što ugrozio sigurnost više lica i to zaposlenih u stranim diplomatskim predstavništvima u Republici Srbiji, predstavnicima informativnih medija kao i zaposlenima u telekomunikacionim preduzećima koja posluju na teritoriji Republike Srbije, na taj na čin što je koristeći elektronsku poštu upućivao preteće poruke oštećenima, stavljajući u izgled gubitak života ili teško fizičko nasilje nad mogućim žrtvama. 

U toku sudskog postupka iz nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka neuropsihijatara utvrđeno je da je zdravstveno stanje okrivljenog takvo da su njegove sposobnosti da shvati značaj dela kao i da upravlja svojim postupcima bile isključene. 

Danas, 27. avgusta 2015 godine, Viši sud u Beogradu je okončao glavni pretres i doneo odluku da se okrivljenom Nemanji Ristiću izrekne mera bezbednosti Obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja na slobodi, koja može trajati najduže 3 godine. 

Posebno tužilaštvo je zadovoljno dužinom trajanja mere, ali smatra da ima mesta ulaganju žalbe u odnosu na vrstu iste, tj. izricanju mere Obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, imajući u vidu konstatovanu moguću opasnost da će okrivljeni ponoviti ista ili slična krivična dela, kao i raniju osuđivanost okrivljenog.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

27.04.

2016.

zika [neregistrovani] u 21:38

komentar

da li se ovaj psihijatriski tretman zaista dogodio i tod onih koji traze slobodnu rec ili ja slobodna rec slobodna rec sa ali. pa to su metode iz komunistickog sovjetskog saveza. bas me interesuje kako se ta pretnja preko interneta realizuje. meni svakakvi prete preko interneta a najvise balije. ne znam kako se digitalno prenose meci preko elelektricnih zica. pravnici i sudije i jesu neki koji su bili slabi sa fizikom i matematikom zaista strasno zvuci psihijatriski tretman

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten