Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Kulturna razmena Srbije i Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 06. 2015. Beograd

Izvor: Beta

Kulturna razmena Srbije i Kosova

Umetnici i umetničke organizacije Srbije i Kosova žele da sarađuju, ali tu kulturnu razmenu moraju da podrže institucije i vlade u Prištini i Beogradu, ocenili su danas u Beogradu učesnici debate o kulturnoj saradnji Srbije i Kosova, koja je organizovana kao deo festivala "Mirdita, dobar dan".

Dramaturg Borka Pavićević pozvala je vlasti u Prištini i Beogradu da obezbede slobodno kretanje preko granice između Srbije i Kosova i da kulturnom politikom i institucionalno podrže saradnju umetnika i kulturnu razmenu, jer bez takve podrške nastojanja samih umetnika nisu dovoljna. Ona je ocenila da su kulture i kulturni idenititeti bili uzrok velikih svađa zbog kojih su i započeli ratovi na prostoru bivše Jugoslavije i da su mere vlasti neophodne kako bi se obezbedila stalna saradnja koja nije svedena samo na pojedinačne projekte ili festivale.


Pavićević je apelovala da se od Evropske komisije zatraži ukidanje viza za građane Kosova, i istakla kako je potrebno da ljudi putuju jer su onda manje skloni da mrze nego oni koji nikada nisu napuštali svoje okruženje.

"Moramo i da pazimo da se sami ne zagadimo u jeziku, jer to dovodi do sukoba, rata i kiča", rekla je Pavićević i dodala da je građanima u Srbiji i na Kosovu potrebna bolja razemena informacija od one koju nude mediji i da bi u Briselski sporazum trebalo da bude uključena i dostupnost programa kosovskih TV stanica u Beogradu i obrnuto, makar i bez prevoda.

Umetnički direktor filmskog festivala Dokufest Veton Nurkolari rekao je da se prepreke u komunikaciji građana Kosova i Srbije postepeno otklanjaju, jer je sloboda kretanja veća nego ranijih godina i da oni koji se bave kulturom treba da organizuju što više festivala i drugih kanala međusobne komunikacije. Prema njegovim rečima, već nekoliko godina festival Dokufest prikazuje i nagrađuje filmove srpskih autora, a mediji više ne proglašavaju organizatore te manifestacije za izdajnike, kao što se ranije dešavalo. On je rekao da su mediji u Srbiji uglavnom negativno nastrojeni prema događajima na Kosovu, dok je u izveštavanju kosovskih medija o dešavanjima u Srbiji prisutno manje negativnosti.

Direktorka portala za kulturu jugoistočne Evrope "See Cult" Vesna Milosavljević rekla je da je kulturna saradnja Srbije i Kosova poboljšana, ali da je veliki hendikep nedostatak institucionalne podrške, jer međunarodne organizacije više ne podržavaju programe fokusirane na region.

Debatu "Kulturna saradnja Srbije i Kosova i njena vidljivost u medijima" organizovali su Građanske inicijative iz Beograda, prištinska organizacija Kosova Live i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao deo programa drugog festivla "Mirdita, dobar dan" koji je održan u Beogradu od 4. do 8. juna.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten