Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  EFJ osudila masovna otpuštanja u srpskom Ringieru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2015.

Izvor: europeanjournalists.orgi NUNS

EFJ osudila masovna otpuštanja u srpskom Ringieru

„Evropska federacija novinara poslala je danas dopis švajcarskoj medijskoj grupaciji Ringier Axel Springer Media u kojem osuđuje masovna otpuštanja novinara i medijskih radnika Blic-a, Alo-a, 24 časa, NIN-a, Blic žene, Puls-a, kojima rukovodi pomenuta grupacija“, saopšteno je iz EFJ

Evropska federacija novinara je saopštila da u potpunosti podržava svoje članove u Srbiji - NUNS i UNS i poziva kompaniju Ringier da istraži ozbiljne tvrdnje medijskih stručnjaka da su u njenoj ispostavi u Srbiji nezvanično zabranjeni sindikati, i da se radna prava i pravna zaštita radnika ne poštuju.

 Nezavisno udruženje novinara Srbije nedavno je obavestilo EFJ da je “u toku poslednjih nekoliko sedmica, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno je više od trideset zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja”.

 U pismu koje je NUNS uputio EFJ, kao i novinarskim udruženjima i sindikatima Nemačke i Švajcarske, zemalja u kojima su sedišta kompanija Axel Springer i Ringier, navedeno  je da se “otpuštaju se, gotovo po pravilu, iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja”. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS protestuje zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.  

 Na dan 29. maja 2015. godine rukovodstvo grupacije je pozvalo preostale novinare kako bi im saopštili da su masovna otpuštanja u okviru kompanije posledica "racionalizacije troškova kompanije" i da "najslabije karike moraju da idu" kako bi se izbegla dalja otpuštanja do kraja godine.

 EFJ je podržala protest NUNS-a i UNS-a “protiv ovakvih formulacija i procedura koje su suprotne društvenim normama, a koje su korišćene od strane srpske ispostave Ringier Axel Springer Media koja jasno narušava sopstveni Kodeks ponašanja tako što ignoriše osnovne etičke standarde, ne pokazuje korporativnu odgovornost prema zaposlenima i saradnicima, i krši principe slobode udruživanja radnika koja su zagarantovana lokalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama o radnim pravima i slobodi sindikalnog udruživanja“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

 „Uzevši u obzir da ovaj slučaj masovnih otpuštanja u Srbiji predstavlja kršenje medijskih sloboda od strane nedržavnog aktera, EFJ će podneti predstavku koristeći platformu Saveta Evrope za zaštitu prava novinara.

 Evropska federacija novinara poziva novinare u Srbiji da pokažu solidarnost sa otpuštenim kolegama i zatraže od švajcarske grupacije da revidira svoju odluku i preispita navode koji su prethodili masovnim optuštanjima“, navodi EFJ.

 Evropska federacija novinara je najveća organizacija novinara u Evropi koja okuplja više od 320.000 novinara iz 61 novinarskog udruženja u 40 zemalja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten