Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Komisija ispituje prodaju udela u Politici Ist medija grupi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2014. Beograd

Izvor: Beta, Blic

Komisija ispituje prodaju udela u Politici Ist medija grupi

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je postupak ispitivanja prodaje društva Politika novine i magazini (PNM) ruskoj firmi Ist medija grupa (East Media Group), preduzeća povezanog sa šabačkim koncernom Farmakom MB.

Kako se navodi na sajtu te komisije kzk.org.rs. - u postupku pokrenutom po službenoj dužnosti, biće ispitano da li je prilikom prodaje PNM postupljeno u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, ali i da li su se stekli uslovi za primenu mere dekoncentracije, odnosno podaje dela vlasništva.

Precizira se da je Komisija osnovano pretpostavila da je Farmakom MB preko povezanog društva Ist medija grupa od nemačkog VAC-a (Westdeutsche allgemeine Zeitung Mediengruppe) kupio 50 odsto udela u društvu Politika novine i magazini i da je imao obavezu da prijavi koncentraciju, odnosno kupovinu, što nije učinio.

"Ako Komisija utvrdi da je sprovedena koncentracija za koju nije izdato odobrenje, može naložiti učesnicima da podele privredno društvo, otudje akcije ili udele, raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre uspostavljanja koncentracije", navela je Komisija za zaštitu  konkurencije.

Podseća se da su sredinom marta 2012. mediji u Srbiji objavili da je nemačka medijska grupa VAC uputila ponuAkcionarskom društvu Politika, kao drugom akcionaru, da po pravu preče kupovine otkupi udeo VAC-a za 4,7 miliona evra i da Politika nije iskoristila to pravo.

Te navode Politika je potvrdila, ali, prema informacijama koje je sama iznela, to pravo nije iskorišćeno.

Kako se navodi, VAC je jedan od najvećih regionalnih izdavača u Evropi i na srpskom medijskom tržištu se pojavio u drugoj polovini 2001. godine. U pitanju je bilo zajedničko ulaganje s Politikom AD sa kojom je osnovao Politika novine i magazini, gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga.

Potom je VAC ulog u Politika novinama i magazinima preneo na svoje povezano pravno lice OST holding GmbH iz Beča, dodaje KZK. VAC je preko OST holdinga 29. juna 2012. zaključio ugovor o kupoprodaji svog udela u PNM sa Ist medija  grupom iz Moskve. Komisija navodi da je utvrdila da je ruska firma kupovinom stekla vlasništvo nad 50 odsto udela u Politika novinama i magazinima.

Ist medija grupa je osnovana januara 2012. sa osnivackim kapitalom od 10.000 rubalja. Kao osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović.

Komisija se, kako se navodi, upoznala s nezvaničnim podacima da su vlasnik i direktor kupca povezani s Farmakomom i njegovim vlasnikom Miroslavom Bogićevićem.

U kupoprodajnom ugovoru, prema navodima Komisije, piše da je kupac isplatio prodavcu četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.

"S obzirom na javno dostupne informacije, Komisija je očekivala prijavu predmetne koncentracije, ali je ipak, bez odlaganja od dana registracije promene člana društva PNM u APR-u (16. jula 2012. godine), preduzela brojne aktivnosti u vezi s predmetnom transakcijom, u skladu s nadležnostima utvrđenim Zakonom", navodi se i Zaključku Komisije.

Komisija se obratila fizičkim i pravnim licima za koje je osnovano pretpostavljala da poseduju relevantne podatke i dokumentaciju potrebnu za utvrdjivanje koncentracije u kompaniji Politika novine i magazini.

"Na krajnje precizne upite, Komisija je, uglavnom, dobila nepotpune ili nedovoljno jasne odgovore, tako da ne raspolaže direktnim dokazima koji upućuju na povezanost kupca s društvom Farmakom, što će Komisija utvrditi tokom ispitnog postupka", navodi se i zaključku o pokretanju postupka utvrđivanja koncentracije u Politika novinama i magazinima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten