Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  TS: Kroz javnost podataka do veće pomoći za ugrožene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 05. 2014. Beograd

Izvor: TS

TS: Kroz javnost podataka do veće pomoći za ugrožene

Transparentnost – Srbija (deo međunarodne mreže Transparency International) smatra da su najave o javnosti podataka o uplati donacija na račun budžeta Srbije i o naknadnoj kontroli utroška sredstava, koje su ovih dana stizale iz Vlade, veoma korisne, ali da nisu dovoljne.

Vlada Srbije, pokrajinski organi i lokalne samouprave već sada, u toku prikupljanja sredstava, treba da obezbede transparentnost podataka o pristizanju i trošenju novca, njihovim objavljivanjem na internetu, jer će na taj način značajno podstaći i prikupljanje priloga za poplavljene.

TS je već u ponedeljak uputila Vladi Srbije i Republičkom štabu za vanredne situacije inicijativu da se odmah objave podaci o uplatama humanitarne pomoći za poplavljene i načinu trošenja te pomoći. Predložili smo da podaci o prilivu na namenski dinarski i devizni račun budu učinjeni javnim, objavljivanjem izvoda sa tih računa na sajtu Vlade (vreme i visina uplate, bez navođenja imena donatora), kako bi svaki uplatilac mogao da se odmah uveri da su sredstva dospela na taj račun. Drugi, još važniji predlog koji smo uputili jeste da se obezbedi javnost i dnevna ažurnost podataka o načinu korišćenja prikupljenih sredstava. Slične inicijative su se javile i na brojnim internet forumima. Smatramo da bi podatke o uplatama i isplatama trebalo da objave i pokrajinski organi i sve lokalne samouprave koje su otvorile posebne račune za prikupljanje pomoći, čim tehničke mogućnosti to dozvole. 

Inicijativa je već dobila javnu podršku brojnih građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti . Iz Vlade stižu najave da će podaci biti javni , ali za sada bez preciziranja modaliteta ili određivanja prema predlogu konkretnog rešenja koje smo dali. Kao potencijalna prepreka se pominje traženje pristanka donatora za objavljivanje njihovih imena, što je u ovom trenutku suvišno, jer se izvodi sa računa Vlade mogu objaviti bez tog podatka. Taj podatak, po našoj oceni, nije neophodan za kontrolu trošenja sredstava a za iskazivanje javne zahvalnosti onima koji žele da budu imenovani će biti dovoljno vremenakad nesreća prođe.

Ministar finansija je govorio o nekim važnim mehanizmima kontrole – komisija Vlade Srbije koja bi kontrolisala validnost procene štete opštinskih štabova i naknadne revizije koje bi vršila DRI. Smatramo da bi trebalo otići korak dalje – ukoliko bi procene štete bile objavljene, sami građani sa ugroženih područja bi mogli da ukažu na eventualno lažiranje podataka. Takođe, osim u proceni štete, treba imati na umu da je pojačana kontrola neophodna i kod trošenja sredstava, jer nas zbog hitnosti očekuje mnoštvo javnih nabavki koje će biti sprovedene ili neposrednom pogodbom bez primene Zakona o javnim nabavkama ili u pregovaračkom postupku. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.