Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Za nama godina autocenzure, 2014. neće biti bolja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2014. Vranje

Izvor: Beta,RTV

Za nama godina autocenzure, 2014. neće biti bolja

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da će novinari 2013. pamtiti po maloj slobodi izražavanja i visokoj autocenzuri.

U ovom trenutku ne bih pravio nikakva poređenja sa Miloševićevim periodom i sistemom koji je tada vladao, ali što se tiče slobode izražavanja, mislim da je bila na jako niskom nivou, da se jako suzio krug medija koji nezavisno i bez ikakve kontrole izveštavaju o važnim društvenim pitanjima", rekao je Obradović za Novinsku agenciju Beta.

Predsednik NUNS-a je naveo da je siguran da se prošla godina po slobodi izražavanja može porediti sa vremenima za koja smo mislili da su davna prošlost, jer su "novinski sadržaji politički diktirani".

"Najveći broj medija je pod direktnom kontrolom, da li vlasti, pojedinih stranaka ili drugih centara moći, koji diktiraju medijske sadržaje i to je nešto što je ova godina pokazala da se suštisnki odnos bivše i ove vlasti u mnogome ne razlikuje", ocenio je Obradović.

Kao jedan od problema predsednik NUNS-a je naveo i autocenzuru kojoj su novinari podložni.

"Strah od političke moći, skoncetrisane u rukama jednog čoveka ili jedne partije, dovela je do visokog nivoa autocenzure koja je direktno dovela do toga da jedna vest, par ekselans tabloidna, ne bude objavljena ni u jednom tabloidu", istakao je Obradović.

Predsednik NUNS je ukazao i da tabloidi drugim medijima nameću pristup izveštavanja koji nije dobar ni za građane, ni za demokratiju u Srbiji.

"Sve dok su tabolidi politički projekti koji se kontrolišu iz centara moći, a kod nas je, plašim se, takva situacija, tabloidi će ne samo opstajati već će i ozbiljnijim medijima nametati pristup koji nije dobar ni za građane ni za razvoj demokratskog društva uopšte", smatra Obradović.

Predsednik NUNS-a je naglasio da se sloboda medija mora osvajati i da ona nije data kategorija.

"Sloboda medija nije sama po sebi data; za slobodu medija moramo i mi novinari da se izborimo. Mislim da je naša profesija u poslednje vreme doživela profesionalni pad i da su čitaoci u dobroj meri izgubili poverenje jer se nismo držali profesionalnih i etičkih standarda", ukazao je Obradović.

Predsednik NUNS je ocenio da ni 2014. neće biti dobra za novinare, barem ne finansijski.

"Situacija na tržištu je sve gora, novca za finansiranje medija je sve manje i bojim se da mnogi od 1.300 registrovanih medija u Srbiji neće preživeti ovu godinu", upozorio je Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten