Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Objavljen priručnik za medije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 09. 2013. Beograd

Izvor: Izvor: Tanjug Preneo: Novi magazin

Objavljen priručnik za medije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković poručio je večeras da je Srbija spremna za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, koji će biti otvoreni ali i zatvoreni poglavljima o pravosuđu i bezbednosti.

"Na pitanje da li smo ja, ministarstvo i Srbija spremni za početak pregovora odgovor je da. Spremni smo jer smo prethodnih meseci za to vredno spremali", rekao je Selaković na promociji Vodiča za novinare "Pregovaranje o poglavljima 23 i 24 - O čemu treba da pregovaramo, koja je održana u Muzeju primenjene umetnosti u organizaciji nemačke fondacije za pomoć pravnim reformama u Srbiji GIZ.

Vodič sadrži odgovore na mnoga ključna pitanja kao što su ko vodi pregovarački proces, kako se on odvija, šta su pravne tekovine EU i na kojim se principima zasnivaju, zašto ima 35 poglavlja, šta je to skrining, kako se kreiraju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja, a kako merila za zatvaranje i druga pitanja. Nastao je kao deo saradnje GIZ Projekta za pravnu reformu u Srbiji i Nezavisnog udruženje novinara Srbije u okviru projekta Media Pool 2013.

U Muzeju primenjenih umetnosti, pored prezentacije vodiča otvorena je izložba fotografija žurnalističko- dokumentarne fotografije "Srbija ispred objektiva" u organizaciji GIZ-a, koja će biti otvorena do 21. septembra.

Autori fotografija su pokušali da odgovore kako će reforme uticati na svakodnevni život, kako mogu da se usvoje evorpski principi i vrednosti uz poštovanje nacionalnog identiteta i kulturne baštine, zašto su poglavlja 23 i 24 posebno važna za uspostavljanje vladavine prava i jednaka zaštita svih građana i prepuste posmatraču da o njima razmišlja.

Govoreći o poglavlju 23 vezanom za pravosuđe i osnovna prava, Selaković je naglasio da je potrebno usvojiti pravne tekovine EU ali i sačuvati srpske pravne tekovine.

Napominjući da su poglavlja 23 i 24 od izuzetne važnosti u pregovaračkom procesu, Selaković je izrazio nadu da će vodič biti od velike koristi za novinare i da će ga upotrebiti za desetak dana (25. i 26. septembra) kada budu izveštavali iz Brisela gde će biti otvoren ekspleatorni dijalog o procesu pregovoranja između srpske delegacije koju će on voditi i EU.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm je izrazio zadovoljstvo što pregovori Srbije i EU mogu da počnu u januaru.

"Radujem se što pregovori mogu da počnu u januaru. Koliko vidim sve se odvija dobro - sa jedne strane, pripreme za lokalne izbore na Kosovu teku dobro, sa druge strane sve ono što se dešava u Briselu", rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, ova dva poglavlja se bave veoma složenim pitanjima.

On je pohvalio ministra pravde Selakovića koji je, kako kaže efikasan i kompetentan i koji jako dobro vlada ovim pitanjima.

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni ukazao je da je izdavanje ovakvog priručnika došlo u pravom trenutku jer pregovori EU sa Srbijom u suštini počinju otvaranjem poglavlja 23 i 24.

"Ta dva poglavlja sadrže ono što se smatra fundamentalnim principima demokratije", rekao je Bjankoni. 

Vođa GIZ-ovog projekta za pomoć pravnim reformama u Srbiji Majk Falke istakao je da se poglavlja 23 i 24 ne tiču samo pravosuđa i bezbednosti već da se bave i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, pitanjem imigracija, azila, integrisanjem granica, ljudska prava, upravljanje granicama...

On je ukazao da će proces evropskih integracija imati uticaj na društvo u celini.

Sva pitanja iz poglavlja 23 i 24, osim toga što će biti prva i otvorena i poslednja zatvorena, imaju veliku ulogu u svim evropskim pravnim tekovinama, a izazov će predstavljati, kako je naglasio, postizanje ravnoteže između očuvanja nacionalnog identiteta i prilagođavanja evropskim vrednostima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten