Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Srbija spremna za početak pregovora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 09. 2013. Beograd

Autor: V.M.A. Izvor: Izvor: Politika

Srbija spremna za početak pregovora

Vodič za novinare „Pregovaranje o poglavljima 23 i 24 - O čemu treba da pregovaramo" predstavljen je sinoć u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti.

Srbija je spremna za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, odgovorio je sinoć ministar pravde Nikola Selaković novinarima i uzvratio pitanjem da li su srpski mediji spremni da u tom ćrocesu prate svoje državne organe, vladu i predstavnike nevladinog sektora. Ministar je ovo pitanje postavio u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti na promociji vodiča za novinare koji nudi odgovore na pitanja kako teku i ko vodi pregovarački proces, zašto se zasniva na 35 poglavlja, šta je to skrining a šta eksplanatorni dijalog...

- Kroz vodič „Pregovaranje o poglavljima 23 i 24 - O čemu treba da pregovaramo" mediji u Srbiji će imati prilike da se upoznaju sa procesom pregovaranja sa EU.

Uveren sam da će već za 10 dana da upotrebe ovaj vodič kada budu izveštavali iz Brisela gde će biti otvoren eksplanatorni dijalog o procesu pre govaranja između srpske delegacije i EU - rekao je Selaković.

Proces pridruživanja naše zemlje evropskoj zajednici, kako kaže ministar, nije samo izgradnja institucija i promena svesti kada je reč o pravosuđu, već vrstan proces disciplinovanja našeg društva. A mediji su jedan od najvažnijih saveznika u tom poslu, naglasio je Selaković.

Govoreći o poglavlju 23 „rezervisanom" za pravosuđe i osnovna prava, ministar je naglasio da je potrebno usvojiti pravne tekovine EU ali sačuvati i srpske.

Na istom skupu nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm podsetio je da će proces pregovora biti otvoreni ali i zatvoreni poglavljima 23 i 24, odnosno temama o pravosuđu i bezbednosti, i ta pitanja ocenio kao najsloženija.

Ambasador je, takođe, izrazio nadu da će pregovori da počnu u januaru i pohvalio pripreme za lokalne izbore na Kosovu i, kako kaže, „sve ono što se dešava u Briselu".

Pored pravosuđa i bezbednosti, poglavlja 23 i 24 tiču se i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, pitanja migracija, azila, ljudskih prava, upravljanja granicama...

- Pitanja iz ovih poglavlja imaju veliku ulogu u svim evropskim pravnim tekovinama, a izazov će predstavljati uspostavljanje ravnoteže između očuvanja nacionalnog identiteta i prilagođavanja evropskim vrednostima - kazao je Majk Falke, vođa GIZovog projekta za pomoć pravnim reformama u Srbiji. Pojam priključenja naše zemlje evropskoj zajednici praćen je mnogim tajnovitim pitanjima, ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, i naglasio da su novinari ti koji taj proces treba da na objektivan i blizak način prenesu građanima.

Pored promocije vodiča čije su autorke Ivana Đurić i Sanja Nišavić Mrvaljević, otvorena je i izložba fotografija „Srbija ispred objektiva".

Šta je skrining, a šta eksplanatorni dijalog

Iako za skrining ne postoji sinonim u srpskom jeziku, vodič za novinare daje objašnjenje da je reč o analitičkom pregledu funkcionisanja čitavog sistema.

Skrining prethodi otvaranju pregovora i odvija se u tri faze, od koje se prvanaziva eksplanatorni dijalog i tada Evropska komisija predstavlja pravne tekovine EU.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten