Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2012. Beograd

Autor: Ruža Ćirković Izvor: Danas

Nemački medijski koncern ponudio državi da otkupi njegov udeo u Politici novine i magazini

VAC traži 4,7 miliona evra

Nemačka medijska kuća VAC ponudila je Politici AD svoj udeo u zajedničkom preduzeću „Politika novine i magazini“, potvrdila je Danasu predsednica Upravnog odbora Politike AD Sonja Liht.

Pošto odluka o tome nije u nadležnosti Upravnog odbora, o ponudi smo se informisali, pa smo je prosledili nadležnoj Skupštini akcionara i većinskom vlasniku - rekla je Liht.

Prema njenim rečima, VAC za 50 odsto udela u „Politici novine i magazini“ traži 4,7 miliona evra plus ispunjavanje još nekih finansijskih obaveza koje u ponudi nisu specifikovane. Akcijama Politike AD trguje se na Beogradskoj berzi, ali ove informacije nema među berzanskim vestima koje se tiču te kuće.

U Politici AD još vagaju o datumu kada ističe rok za odgovor. Danasu je nezvanično rečeno da je ta kuća za ponudu zainteresovana, ali da bi trebalo da se ispregovaraju još neki detalji, pre svega finansijski. Skupština akcionara Politike AD zakazana je za 17. april ove godine, ali pre nego što je ponuda VAC-a stigla.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović smatra da država svakako ne može reći da nema para i neka VAC Politiku proda bilo kome. „Predsednica Upravnog odbora Politike AD morala je o ponudi VAC-a da obavesti širi krug ljudi, da zatraži podršku i pomoć da se kupi Politika, a ne samo da skine odgovornost sa sebe i prebaci je dalje. Možda ta kupovina nije dobar posao, ali možda postoji neko ko bi pomogao, možda u slučaju Politike postoji neki javni interes“.

Smajlovićeva podseća da se o nameri VAC-a da proda svoj udeo u Politici zna već dve godine i da se ni za nedelju dana, pa ni za dve nedelje ne može formirati, recimo, neki konzorcijum za ovu kupovinu.

Predsednica Udruženja novinara Srbije savetuje nadležnima u Srbiji da porazgovaraju sa Amerikancima, onolikim zagovornicima liberalnog tržišta. „Kad je Njujork tajms bio dužan više nego što vredi i ugrožen, u američkom kongresu se odmah pojavio zakon Bendžamena Kardina, zasnovan na mišljenju da je Njujork tajms javno dobro i da bi njegovi novinari morali da praktikuju vrhunsko novinarstvo ne strahujući za efekte tržišta. Da bi ga trebalo zato finansirati kao neprofitnu ustanovu“.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, podseća da je generalni stav tog udruženja da bi država trebalo da se povuče iz medija, a ne da zauzima još više mesta u medijskom prostoru. „Ne bi bio dobar potez sa gledišta medijskih sloboda da država od VAC-a otkupi njegov udeo u Politici. Time bi se samo još uvećao uticaj države na medije“, kaže Obradović za Danas. On, međutim, smatra da bi za Politiku trebalo naći adekvatnog vlasnika kako bi se „obezbedio razvoj i autoritet najstarijeg dnevnog lista na Balkanu“. „Način prodaje VAC-ovog udela trebalo bi da bude potpuno transparentan kako bi se na svaki način izbegle of šor kompanije sa nepoznatim vlasnicima ili domaće kuće poput Kurira“, dodaje Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten