Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 04. 2012. Beograd

Izvor: RTV

Premijer u kontradikciji

Povodom izjave premijera Mirka Cvetkovića oglasila se Medijska koalicija.

NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal pres, smatraju da je izjava premijera Mirka Cvetkovića da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara, jer nema sredstava da plati kredite, u potpunoj suprotnosti sa Zaključkom Vlade da je taj novac državnoj agenciji odobren za izveštavanje o izbornoj kampanji i izbornom danu.

Medijska koalicija, u današnjem zajedničkom saopštenju ovih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, ukazuje da su oba osnova krajnje sporna i neprihvatljiva.

Nema ni jednog ekonomskog, političkog ili javnog interesa da Vlada spasava neuspešna državna preduzeća, koja se već pretežno finansiraju iz budžeta, poput Tanjuga, niti da se državnoj agenciji dodatno plaća za nešto što je njena osnovna delatnost i za šta dobija više od 200 miliona dinara godišnje, objašnjava se u saopštenju.

Ova protivrečnost samo potvrđuje bojazan Medijske koalicije da su u pozadini odluke o dodeljivanju beskamatnog kredita državnoj agenciji zapravo politički motivi još većeg uticaja na njenu uređivačku politiku.

Na taj način, upozorava se u saopštenju, otvara se prostor da država, odnosno stranke koje čine vladajući blok, utiču na tok predizborne kampanje, koristeći novac iz budžeta.

Medijska koalicija podseća da u Srbiji postoje još dve novinske agencije, koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni i napominje da država ovakvim postupanjem sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu.

To je u potpunoj suprotnosti sa načelima Medijske strategije, koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine.

Time se nastavlja sistematsko gušenje medija koji nisu u vlasništvu države, sa ciljem da se u medijskoj sferi uspostavi monopol, ocenjuje Medijska koalicija.

Odluka o beskamatnom kreditu utoliko je spornija, ako se zna da Tanjug za 6. maj, u saradnji sa CeSID, u svom Pres klubu najavljuje "Izborni dan", koktel i VIP prijem, čije troškove u celini snose sponzori, zaključuje Medijska koalicija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten