Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Rasistički vic u listu Nacional
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 03. 2005.

Izvor: Danas

Rasistički vic u listu Nacional

- To je strašno. Sigurno ćemo reagovati. Ako u Nacionalu ima članova udruženja, sud časti NUNS će razmotriti njihov dalji opstanak u udruženju - najavio je Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS.

Beograd - Država bi trebalo da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljivanjem vica o crncima u beogradskom dnevniku Nacional, smatra advokat Slobodan Kremenjak. "Kakva je sličnost između jabuke, breskve i crnca? Svi su lepi kada vise na drvetu", glasio je "vic" u Nacionalu od petka 4. marta.

Kremenjak ističe da "ako ima krivičnog dela, onda je to izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje", a nadležnost bi bila Okružnog javnog tužilaštva. Advokat Kremenjak objašnjava da crnci nisu ni narod, ni nacionalna manjina, koja živi u Srbiji, tako da bi ovim slučajem trebalo da se bavi država.

Osnovnim oblikom krivičnog dela izazivanja ili raspirivanja rasne, verske ili nacionalne mržnje zaprećena je kazna zatvora od jedne do pet godina. Zakonom o javnom informisanju zabranjeno je objavljivanje tekstova u kojima se podstiče diskriminacija. Kremenjak ističe da ukoliko ne bude reagovao tužilac, postoji mogućnost da se podnese tužba sudu zbog povrede zabrane govora mržnje, koja bi mogla da rezultira zabranom ponovnog objavljivanja vica ili objavljivanjem presude. Po njegovim rečima, tužbu bi mogle da podnesu organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Etičkim kodeksom Nezavisnog udruženja novinara Srbije predviđeno je da se "bilo koji oblik diskriminacije bilo koje društvene grupe smatra teškim oblikom povrede ovog Kodeksa".

- To je strašno. Sigurno ćemo reagovati. Ako u Nacionalu ima članova udruženja, sud časti NUNS će razmotriti o njihovom daljem opstanku u udruženju - najavio je Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS.

Dejan Milenković, pravnik iz Komiteta za ljudska prava kaže za Danas da je u pitanju tipičan oblik govora mržnje u medijima i da je slične viceve objavljivao i dnevnik Kurir, samo o Romima.

- Zakon o javnom informisanju predviđa zabranu govora mržnje. Takav tip viceva, koje objavljuju pojedina javna glasila ili žuta štampa, nemaju nikakve veze sa žutom štampom, nego sa nedozvoljenim oblikom informisanja u medijima. Taj šaljivi ton jeste nešto što se tretira kao govor mržnje - ističe Milenković i dodaje da je zabrana govora mržnje u medijima regulisana i raznim preporukama Saveta Evrope.

A. R.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten