Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  NUNS poziva na trodnevni seminar za mlade novinare „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkacija“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

14. 08. 2017.

Izvor: NUNS

NUNS poziva na trodnevni seminar za mlade novinare „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkacija“

Seminar u Beogradu od 04. do 06. oktobra, i u Novom Sadu od 09. do 11. oktobra 2017. godine. Krajnji rok za prijave do 20. septembra

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD organizuje dva trodnevna seminara za novinara na temu „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkacija“.

Seminar u Beogradu, održaće se od 4. do 6. oktobra, u prostorijama u prostorijama NUNS-a (Resavska 28/II). 

Seminar na istu temu biće održan i u Novom Sadu, od 9. do 11. oktobra, u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I).  

Seminar u Beogradu namenjen je za ukupno 12 mladih novinara - šest iz beogradskih medija i šest iz drugih krajeva Srbije (bez Vojvodine). Na seminaru u Novom Sadu učestvovaće šest novinara iz novosadskih medija i šest iz drugih gradova Vojvodine. Prednost će imati novinara koji do sada nisu učestvovali u edukacijama u organizaciji NUNS-a i Ambasade SAD.  

Organizatori plaćaju hotelski smeštaj za učesnike koji nisu iz Beograda i Novog Sada, kao i dnevnice svim polaznicima seminara. 

Zainteresovani treba da popune prijavni formular i pošalju ga elektronskom poštom na adresu sekretar@nuns.rs najkasnije do 20. septembra 2017.

Predavači: 

ZORAN PAVIĆ

    * Omladinske novine (NON): od 1982-1990, saradnik, urednik političke rubrike,

       zamenik glavnog i odgovornog urednika

    * Borba i Naša Borba (1990- 1998): urednik izdanja za Vojvodinu (godinu dana),

       urednik sportske rubrike (osam godina)

    * Glas javnosti (1998- 2000): urednik reportaža, noćni urednik (izdanja za Vojvodinu i

       Beograd)

    * Reporter (2000- 2004): šef  beogradske redakcije, odgovorni urednik, pa zamenik

      glavnog i odgovornog urednika

    * Status magazin (2004-2013): zamenik glavnog i odgovornog urednika

    * Blic (2014-2016): zamenik noćnog urednika (štampano plus portal).

    * Danas (2016 - ): urednik sportske rubrike

Bio je predavač i mentor u Novinarskoj školi omladine Srbije još 1984. u Umčarima. Takođe, predavač i mentor u Novinarskoj školi pod pokroviteljstvom Soros fondacije, a isti posao radio je i na Prvoj medijskoj akademiji (PMA). Održao veći broj predavanja po novinarskim radionicama u unutrašnjosti Srbije. Jedan je od autora zbornika „Putnici ludog tramvaja“, priručnika za novinare početnike.

Dobitnik je nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2008. za tekst „Olako obećana silina“ u magazinu Status, o političkom, socijalnom i ekonomskom kontekstu koji su prethodili „Osmoj sednici CK SK Srbije“.

 

VLADO MAREŠ

    * 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža

    * 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža

    * 2005-2006 vlasnik nezavisne TV produkcije, autor TV dokumentaraca

    * 1995-1996 na BK TV jedan od urednika u informativnom programu

    * 1993-1994 na TV Politika jedan od urednika u informativnom programu

    * 1978-1992 na RTS-u novinar i jedan od urednika u informativnom programu

Od 1997. do 2005. i nakon 2008. godine radio u nekoliko beogradskih dnevnih novina i novinskih agencija. Bio i dopisnik londonskog Instituta za izveštavanje o ratu i miru (IWPR).

Dve godine radio u Kancelariji visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao supervizor za medije u pokretanju javnog servisa BiH.

Dve godine u Srbiji bio angažovan kao novinarski trener britanskog BBC-a.

Dobitnik nagrade za istrazivačko novinarstvo NUNS-a i Američke ambasade u Beogradu za 2006. godinu, za TV dokumentarac „Deportacija - nagrada za lojalnost“ o ratnim zločinima u BiH. 

 

ANĐELA MILIVOJEVIĆ

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS (www.cins.rs) koja piše o korupciji i kriminalu od 2011. godine.

Izveštavala je o skrivenom vlasništvu u medijima, korupciji u visokoškolskom obrazovanju, zloupotrebama u privatizaciji i javnim nabavkama, imovini državnih funkcionera.

Anđela se specijalizovala za slanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, pretraživanje online baza podataka i analizu velikog broja podataka.

Za svoj rad dobila je 3 nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD.

Kao deo CINS istraživačkog tima, dobitnica je Evropske novinarske nagrade za istraživačko novinarstvo 2017. godine i međunarodne nagrade "Entoni Luis" za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava.

 

MILICA ŠARIĆ

U Centru za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS (www.cins.rs) od 2012. godine kao novinarka i fektčeker.

Istraživala pranje novca, loše privatizacije, teme u oblasti energetike i ekologije, sektora privatnog obezbeđenja, finansiranja političkih partija i pravosudnog sistema.

Bila nominovana za nacionalnu (NUNS) nagradu za istraživačko novinarstvo 2016.

Za 2017. dobila nagradu Evropske unije za najbolju mladu istraživačku novinarku u Srbiji u prethodnoj godini. Deo je tima CINS-a koji je dobio međunarodnu nagradu “Entoni Luis” za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo i druge.

Kao fektčeker radi i za međunarodnu novinarsku mrežu OCCRP, a nedavno je postala spoljni saradnik međunarodne fektčeking organizacije IFCN.

Ko-autor je publikacija o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, privatnom obezbeđenju i fektčekingu. Drži treninge o fektčekingu i veštinama istraživačkog novinarstva.

 

 

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 011/33 43 255 i 066/88 22 000 ili elektronskom poštom na adresu sekretar@nuns.rs.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 14. avgusta 2017. godine

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten