Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Istraživanje potvrdilo: Ugroženi novinari i medijske slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

06. 12. 2016. Beograd

Autor: NUNS/HND Izvor: NUNS

Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu

Istraživanje potvrdilo: Ugroženi novinari i medijske slobode

Broj napada na novinare u porastu je u poslednjih nekoliko godina, a posebno brine porast fizičkih napada i nasilja nad novinarima, upozoreno je na otvaranju dvodnevne konferencije „Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu“.

Konferenciju je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara - mreže novinarskih organizacija i sindikata u zemljama zapadnog Balkana. 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati regionalnog istraživanja o slobodi medija i sigurnosti novinara koje je vodila prof. Snežana Trpevska sa Instituta za komunikacijske studije iz Skoplja, Makedonija. Istraživanje je sprovedeno u pet zemalja regije – Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, a obuhvatilo je tri tematske celine – zakonski okviri i njihova primena, ekonomski i radni položaj novinara, i sigurnost novinara. 

Povodom zakonske regulative, istraživanje pokazuje da je u većini zemalja legislativa usaglašena sa evropskim standardima, ali je implementacija zakona loša. Internet ni u jednoj zemlji nije predmet posebne zakonske regulative, ali je istraživanje pokazalo da je bilo pokušaja cenzure. Regulatorna tela i javni servisi u svim su istraživanim zemljama percipirani kao politizovana, a slično se doživljava oglašavanje države u medijima, naročito na lokalnom nivou.  

Kleveta je u svih 5 zemalja dekriminalizovana, ali su u legislativi zadržane visoke kazne što ima velik uticaj na autocenzuru. Na primer, u Bosni i Hercegovini čak 80 posto novinara izjasnilo se da se boje tužbi za klevetu.

Kritičko novinarstvo 'beži' u onlajn sferu 

Istraživanje pokazuje generalni trend da kritičko novinarstvo sve više 'beži' u onlajn sferu, koja je više postaje zona slobodnog novinarstva, ali i meta napada. Novinari neprofitnih medija ističu da su često izloženi napadima centara moći i ali i dela kolega, koji nastoje da ih diskredituju etiketirajući ih kao ''strane plaćenike".  

Kada je reč o udruživanju novinara u strukovne organizacije, istraživanje pokazuje još jedan trend koji je prisutan na celom istraživanom području – a to je da vlasti stvaraju paralelne strukture civilnog društva koje služe za kompromitaciju legitimnih strukovnih organizacija. 

Na temu zaštite novinarskih izvora, u svakoj od zemalja su zabeleženi slučajevi  pritiska na novinare da otkriju izvore. Što se tiče pristupa informacijama, u svim je zemljama je prisutan problem ćutanja administracije, odnosno odugovlačenje dostave tražene informacije. Najzatvorenijim novinari smatraju vlade i političke stranke, a najotvorenijim - parlamente. 

Nesigurnost: Sve veći strah za ekonomsku i fizičku sigurnost 


U pogledu radnog i ekonomskog položaja novinara, istraživanje pokazuje da se ekonomska i socijalna pozicija novinara u poslednjih nekoliko godina znatno pogoršala. 

Primanja novinara u nekim su zemljama regiona pala su ispod proseka, novinari često rade prekovremeno i nemaju ugovore  ili ih imaju na određeno vreme, zbog čega je prisutan konstantni strah od otkaza. Takođe, velik problem u svih pet zemalja je uticaj menadžmenta na redakciju kao i urednika na novinare zbog nedostatka internih akata koji bi štitili nezavisnost redakcija u odnosu na vlasnika i novinara u odnosu na urednika. 

Kada je reč o napadima na novinare, ovo istraživanje je prvo koje je sakupilo podatke o napadima na novinare iz regiona na jednom mestu. Podaci pokazuju da se broj fizičkih napada u svim istraživanim zemljama povećao u poslednjih nekoliko godina. Svi slučajevi ubistava novinara ostali su nerazrešeni. 

Tokom istraživanja je primećeno da državne institucije ne vode standardizovane statistike u vezi sa napadima na novinare, niti postoji ujednačena sistematizacija tipova napada na novinare. Mere koje institucije preduzimaju u vezi sa zaštitom novinara nisu adekvatne, ne postoje politike koje bi se time bavile niti mehanizmi za monitoring i izveštavanje o  slučajevima napada.  Državni funkcioneri retko kad jasno osuđuju nasilje nad novinarima, a u nekim slučajevima su institucije pokušale da zataškaju pojedine slučajeve. 

 

Safejournalists.net: Statistike o napadima na novinare iz region prvi put na jednom mestu

Na konferenciji je predstavljena onlajn platforma safejournalists.net koja po prvi put objedinjuje podatke o napadima na novinare iz svih zemalja u regionu. Platforma omogućava jednostavnu prijavu napada i povrede prava kao i pretraživanje baza napada na novinare u šest regionalnih centara (Sarajevo, Zagreb, Priština, Skopje, Podgorica, Beograd). 

Online platforma je deo Sistema za rano upozoravanje i prevenciju napada na novinare, koji razvija Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara - mreža novinarskih organizacija i sindikata u zemljama zapadnog Balkana, osnovana u januaru 2016. godine. 

Na konferenciji je bilo reči o državnim mehanizmima zaštite novinara, ulozi profesionalnih udruženja u zaštiti novinara, zakonskoj zaštiti medija i novinara te o posledicama netransparentnog državnog oglašavanja. Konferenciju su otvorili Majkl Davenport, ambasador EU u Republici Srbiji, Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavna istraživačica na projektu Snežana Trpevska. U održanim diskusijama, pored predstavnika udruženja i sindikata novinara iz regiona učestvovali su i Dunja Mijatović, predstavnica OEBS za slobodu medija, Martina Silvestri iz Saveta Evrope, Memet Koksal iz Evropske federacije novinara...

U prilogu možete preuzeti

 

Kompletni izveštaji će biti objavljeni u narednom periodu, nakon što se u njih uključe preporuke sa današnje konferencije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten