Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Novinari i dalje izloženi samovolji moćnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

22. 12. 2015.

Izvor: Beta

Novinari i dalje izloženi samovolji moćnika

U 2015. dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare koji su izloženi samovolji moćnika i često im se uskraćuju informacije od javnog značaja.

To se navodi u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) "Hronika napada i pritisaka na novinare".

Od 34 napada, kako je navedeno u izveštaju, bilo je 10 fizičkih napada, tri napada na imovinu i 20 verbalnih pretnji i pritisaka. 

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra od 34 napada nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi. 

"U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene", rekao je Raković. 

On je dodao i da je "ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac", ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks. 

Prema njegovim rečima, autocenzura i strah za egzistenciju kod novinara rastu iz dana u dan jer je istraživanje Centra za razvoj sindikalizma pokazalo da bi svaki peti novinar podlegao autocenzuri zarad stabilnih mesečnih prihoda. 

Raković je rekao i da je privatizacija medija sprovedena na veoma problematičan način i da projektno sufinansiranje nije zaživelo u punom kapacitetu. 

On je naveo da su od početka godine samo 43 lokalne samouprave raspisale konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja i da je uočeno da su konkursi bili objavljeni pod netransparentnom procedurom i da su komisije za dodelu sredstava bile neprofesionalne. 

Advokatica Kruna Savović, čija kancelarija pruža besplatnu pravnu pomoć novinarima, ukazala je i da je veliki problem to što je sudska praksa u medijskim slučajevima i dalje neujednačena. 

Ona je navela da prosečno jedan slučaj pred sudom traje tri do četiri godine. 

Savetnik za medije pri OEBS-u Miroslav Janković podsetio da se još ne zna ko su ubice novinarke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantić, kao i da se dalje ne zna ko je odgovoran za postavljanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića. 

"Bar tri novinara u Srbiji su pod stalnom policijskom zaštitom i to sve govor da se institucije još nisu suočile sa svojom prošlošću", rekao je Janković.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

19.01.

2016.

Ljiljana Glumac Ratković [neregistrovani] u 21:45

U Srbiji ništa novo

Naš bilten me sve vise potseća na Titovo vreme, u kojem je protekao najveći deo mog novinarskog staža. Ništa nama nije bilo bolje. Ako pružiš jezik, završio si priču. Ćutala sam na partijskim sastancima, odbijala nepristojne ponude moćnijih a moj vredni suprug je bio samo uspešan privrednik. Ni njegova stručnost ni moja najviša školska sprema u kolektivu, nisu bili dovoljni da odem dalje od početnog zvanja i isto takve plate do penzije.

Vama, mlade kolege, nije sigurno ni da li ćete uopšte imati penzije! Neka vam je Bog u pomoći!

P.S.: Zgranuta sam I ogorčena postupkom novih vlasnika Studija B, što su otpustili gospodina Veljka Pajovića, čijom je zaslugom taj radio stekao popularnost najslušanije i najuglednije radio stanice u gradu. Bez njegovog glasa i uvek s merom, biranim rečima prenetih vesti i komentara, nema vise svrhe slušati taj radio.

Drage mlade kolege, vi čak ne znate ni da li ćete uspeti da zaradite penziju, ako je uopšte bude. Nek vam je Bog u pomoći!

Samo jođ

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten