Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Debata: Ekonomska saradnja ključ za razvoj Srbije i Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

29. 09. 2015.

Autor: Bojana Milovanović Izvor: NUNS, BETA

Serbia Kosovo: LIVE

Debata: Ekonomska saradnja ključ za razvoj Srbije i Kosova

U Prištini je održan drugi okrugli sto u okviru projekta Kosovo Serbia: LIVE sa temom "Ekonomija - put mira i blagostanja".

Ekonomska i privredna saradnja preduslov su za prevazilaženje problema iz prošlosti i razvoj Srbije i Kosova, zaključili su učesnici današnjeg okruglog stola  "Ekonomija - put mira i blagostanja" održanog u Prištini u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije i agencija Kosovalive iz Prištine. 

Kako je navedeno Privredne komore Srbije i Kosova svoje odnose razvijaju i saradnju uspostavljaju od 2013 godine, a sa time će i nastaviti kako bi se prevazišle brojne prepreke u ekonomskoj saradnji koje sada postoje, poručili su čelnici ovih organizacija Safet Grđaliju i Marko Čadež.

Kao neki od glavnih problema istaknuti su plasman robe i procedure na  administrativnim prelazima i carinskim ispostavama. Zaključak je da srpske robe ima više na  Kosovu, nego kosovske u Srbiji.

"Treba da shvatimo da samo uz ekonomsku saradnju možemo postići socijalnu stabilnost i novi imidž u regiji. Privredna saradnja je glavni instrument za razvoj cele regije", kazao je Grđaliju. On je kritikovao "pseudopatriotizam" i kao ciljeve istakao proboj robe sa Kosova u Srbiju, ali i investicije koje će otvoriti nova radna mesta.

"Štetu trpe obe privrede i zbog toga treba odstraniti sve prepreke", kazao je Grđaliju i istakao važnost borbe protiv privrednog kriminala.

"Naš rad ne sme biti skriven, moramo glasno i javno govoriti o sardanji pod ravnopravnim uslovima", poručio je Grđaliju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naveo je da postoje veliki planovi u saradnji, a kao primere je naveo dolazak delegacije od 21 preduzeća iz Srbije na poljoprivredni sajam u Prištini, a očekuje se i poseta  prištinskih privrednika sajmu energetike u Beogradu.

"Ukoliko govorimo o trgovinskoj razumeni, imamo oko 500 miliona evra vrednosti srpske robe koja je plasirana ovde i oko 25 miliona

robe plasirane sa druge strane", kazao je Čadež i istakao da dve privredne komore rade na rešavanju problema u domenu svojih nadležnosti, pa je pomak napravljen u oblasti carinske problematike, fitosanitarnih i  veterinarskih sertifikata.

"Problema i prepreka ima, ali je situacija mnogo bolja nego pre dve godine", kazao je Čadež i istakao daposeban pomak vidi u odnosu Vlade Srbije i postojanju političke volje u ovoj oblasti. Kao je primer naveo je i susret predsednika kosovske privredne komore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom privrede Željkom Sertićem, što je ocenio kao potpuno novi pristup.

Prema njegovim rečima, pojedina pitanja poput funkcionisanja pošte i železnice moraju biti rešena u Briselu, a privredne komore su tu da daju svoje predloge. Čadež smatra da treba raditi na infrastrukturnim projektima, ali da su oni uzaludni ukoliko je stanje na terenu i u praksi komplikovano.

"Niko ne može da bude protiv boljeg puta, boljeg saobraćaja ili snabdevanja. Autoput je dobar, ali ako imate 130 kamiona koji čekaju na prelazu onda nam put mnogo ne pomaže", kazao je Čadež.

Predstavnik Američke privredne komore na Kosovu Ilir Ibrahimi ukazao je da politika ne sme da utiče na ekonomiju i istakao snažnu podršku saradnji dveju privrednih komora.

"Privredna saradnja nije na zadovoljavajućem nivou, to moramo prevazići. Privrednici su ograničeni, jer politika ima veliku ulogu. Ekonomija treba da bude motor protiv barijera", smatra Ibrahimi.

Panel diskusija "Ekonomija - put mira i blagostanja"  je druga od četiri planirane debate koje su planirane projektom "Kosovo Serbia: LIVE" koji uz podršku Evropske unije zajedno sprovode Nezavisno udruženja novinara Srbije i agencija Kosovalive iz Prištine.

 

Projekat Kosovo Serbia: LIVE finansira Evropska unija u okviru Podrške civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013 i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten