Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Uzajamna edukacija i saradnja kao početni korak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

21. 11. 2013.

Izvor: NUNS

Radionica Pravosuđe-mediji i poverenje javnosti

Uzajamna edukacija i saradnja kao početni korak

U okviru projekta Za pravnu reformu u Srbiji koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu sradnju (GiZ) u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije 19. novembra u poslovnoj zgradi Grawe osiguranja, realizovana je radionica Pravosuđe-mediji i poverenje javnosti.

Ova radionica, namenjena predstavnicima sudstva i novinarima, na kojoj je učestvovalo 10 novinara i 16 predstavnika pravosuđa, za prevashodni cilj je imala usaglašavanje stavova, unapređenje komunikacije i sradnje medija i pravosuđa, kao preduslova veće transparentnosti rada sudova i jačanja poverenja građana u pravosudne institucije.  

Tokom ove interaktivne radionice koju su moderirali Branka Peurača, konsultant i trener za oblasti medijacije, rešavanje konflikata i fasilitiaciju, NVO Meliora u Hrvatskoj i Balaš Vejer, vođa projekta Medijska etika i medijska regulativa – Centar za nezavisno novinarstvo u Mađarskoj, predstavnici pravosuđa i novinari identifikovali pet ključnih problema koji utiču na trenutno nezadovoljavajući stepen sradnje sudstva i medija.

Po oceni sudija, sudskih portparola i novinara uzajamna edukacija predstavlja prvi i osnovni korak ka kvalitetnijoj komunikaciji i saradnji od koje direktno zavisi poverenje javnosti u rad pravosuđa. Tim pre jer se zahvaljujući nepoznavanju osnovnih principa rada i funkcionisanja sudova, odnosno medija u javnost vrlo često plasira nepotpuna ili iskrivljena slika pravosuđa, a što kao krajnji efekat ima nizak stepen poverenja u sudstvo i stvaranje stereotipa. Da bi se sradnja podigla na veći nivo, kako su mnogo puta tokom radionice istakli predstavnici sudstva i medija, neophodno je poštovanje profesionalnih kodeksa.

Drugi problem, odnosno zadatak, pred kojim se u cilju povećanja poverenja u javnosti, suočavaju pravosuđe i mediji ogleda se u uzajamnom unapređenju svesti o ulozi koju ove dve profesije imaju na formiranje javnog mnjenja i značaju  informacija koje plasiraju gradjanima.

Kao izuzetno bitan, ali i problem čije rešenje zavisi od čitavog niza faktora, pa, a u krajnjem slučaju i od političke volje, apostrofirana je neusklađenost zakona koji često potiru jedan drugi i otežavaju komunikaciju sudstva i medija, a sa čim veliki broj novinara nije upoznat, zbog čega se u javnosti na sudstvo gleda  kao na zatvorenu instituciju koja izbegava kontakte sa javnošću. Kao najilustrativniji primer navedeni su Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja i Zakon o zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti koji predstavnike sudstva na jednoj strani obavezuju, a na drugoj onemogućavaju da novinarima daju pojedine podatke atraktivne za javnost.

Rešenje ovog problema i preduslov za unapređenje saradnje sudstva i medija po oceni učesnika radionice predstavlja Korektna i kontinuirana saradnja uz uzajamno poznavanje profesionalnih potreba obe grupacije. Proaktivan odnos portparola sudova na jednoj  i profesionalan odnos medija, na drugoj strani, a u cilju verodostojnog, potpunog i blagovremenog plasiranja informacija u javnost.

Rešenje ovih problema, kako su zajednički zključili učesnici radionice, rezultovaće povećanjem poverenja javnosti u rad sudova, transparentniji i efikasniji rad sudova, te veće poznavanje i razumevanje građana za rad sudova. strani, a u cilju verodostojnog, potpunog i blagovremenog plasiranja informacija u javnost.

      

U toku 2014. godine GIZ Projekat za pravnu reformu u Srbiji će nastaviti sa aktivnostima podrške jačanju kapaciteta i profesionalizaciji kako medija tako i pravosuđa u cilju bolje informisanosti, podsticanja transparentnosti, kao jednog od najznačajnijih načela Nacionalne strategije za reformu pravosudja i povećanja poverenja javnosti.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten