Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Predstavljen “Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo?”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

31. 10. 2013. Novi Sad, RTV Vojvodine, donji hol (Ignjata Pavlasa 3)

Izvor: Beta

Predstavljen “Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo?”

Publikacija "Vodič za novinare: Pregovaračka poglavlja 23 i 24 - O čemu pregovaramo?" namenjena novinarima kako bi bolje razumeli proces pregovora Srbije za ulazak u EU i jasnije ga predstavili samim građanima, predstavljen je danas u Novom Sadu.

Publikacija je nastala kroz projekat GIZ u saradnji s Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), autorke su Ivana Đurić i Sanja Mrvaljević Nišavić, a akcenat je na prva dva poglavlja koja će Srbija otvoriti tokom pregovora sa EU.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je na prezentaciji da će novinari imati ključnu ulogu u pregovaračkom procesu, jer će njihova misija biti da nejasne pravne i stručne izraze približe građanima.

"Osim ovih objašnjenja, još važnije će biti mera s kojom će novinari preneti vrednosni sistem na kojem počiva EU. Verujem da su novinari spremni za ovaj ozbiljan posao, a vodič će im u tome pomoći", dodao je Obradović.

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je da je proces pregovora "naš proces" i da je prihvatanje standarda evropskih vrednosti zapravo uputstvo za ono što treba da bude "popravljeno" u Srbiji.

"Ovo radimo ne samo da bismo sebe uskladili sa okruženjem i Evropom, već da bismo mi, građani Srbije, živeli bolje tako što će naša prava biti u potpunosti zaštićena. Vladavina prava je važna zbognas samih", rekla je Tanja Miščević.

Ona je naglasila da su pregovori o poglavljima 23 i 24 najteža oblast, ali ujedno i najvažnija, jer podrazumevaju veliki opseg reformi. Dodala je da prema istaživanju Kancelarije za evropske integracije Srbije, 70 odsto građana podržava reforme.

"To je ono što će nas tokom pregovora voditi i zato će nam biti potrebna pomoć medija da sve to što radimo približimo građanima i pokažemo im da proces pregovora teče zbog svakog od njih", kazala je Tanja Miščević.

Predsednica Odbora Skupštine Vojvodine za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević rekla je da duboko veruje u to da se Srbija zaista menja, ali da to mora da pokaže i na taj način što će u pregovaračke timove u budućnosti uključiti i predstavnike Vojvodine.

Osim predstavljanja publikacije, u holu Studija M Radio-televizije Vojvodine postavljena je i izložba žurnalističko-dokumentarne fotografije pod nazivom "Srbija ispred objektiva", koja će trajati do 4. novembra.

Autori izložbe su mladi umetnici Saša Čolić, Nemanja Jovanović, Milovan Milenković, Marko Risović, Nemanja Pančić i Marko Rupena.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten