Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Predstavljen Vodič za novinare o pregovorima sa Evropskom unijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

18. 09. 2013. Beograd

Izvor: Izvor: NUNS

Predstavljen Vodič za novinare o pregovorima sa Evropskom unijom

Srbija je spremna da sa Evropskom unijom otpočnu pregovore o poglavljima 23 i 24, koja su prva u pregovaračkom procesu i tiču se vladavine prava, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković na predstavljanju Vodiča za novinare o pregovorima sa EU

Promociji priručnika "Vodič za novinare: Poglavlja 23 i 24 - O čemu pregovaramo" održana je sinoć u prepunoj galeriji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Vodič za novinare nastao je u okviru projekta GIZ-a i NUNS-a čiji je cilj profesionalna edukacija novinara za izveštavanje o pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji. Istovremeno sa prezentacijom Vodiča, otvorena je i izložba fotografija grupe autora koji su objektivom dočarali sadašnjost u Srbiji.

Vodič za novinare: pregovaračka poglavlja 23 i 24 – O čemu pregovaramo? možete preuzeti ovde.

Ministar Selaković je rekao da su Vlada i Ministarstvo pravde spremni za početka pregovora sa EU ali da se postavlja pitanje - da li su mediji u Srbiji spremni da prate državne organe i nevladin sektor u otvaranju pristupnih pregovora i njihovom vođenju.

On je ocenio da je prihvatanje poglavlja 23 i 24 svojevrstan proces disciplinovanja društva u Srbiji, i da je proces evrointegracija i proces promene svesti sudija, tužilaca, advokata.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izrazio je nadu da će pregovori o pristupanju Srbije EU početi u januaru 2013, podsetivši da dobro teku i pripreme za lokalne izbore na Kosovu i "sve ono što se dešava u Briselu". On je ukazao da su poglavlja 23 i 24 veoma važna i da obuhvataju osetljiva pitanja, ali da Srbija ima sreću da joj je ministar pravde kompetentan i efikasan.

Šef političkog odeljenja delegacije EU u Beogradu Luka Bjankoni naglasio je da poglavlja 23 i 24 sadrže temeljne principe demokratije i da se tiču najosetljivijih delova unutrašnjeg poretka i strukture svake države. Kako je rekao, u pregovorima o poglavljima 23 i 24, moraće da se jačaju i neka Ustavom garantovana prava, kao što je organizacija Parade ponosa.

Šef projekta GIZ-a Majkl Falke ukazao je da proces evrointegracija ima posledice po celo društvo, a sva pitanja iz poglavlja 23 i 23 biće prva biti otvorena i poslednja zatvorena. On je objasnio da je cilj izrade Vodiča koji su napravili GIZ i NUNS, da se jezikom razumljivim novinarima i građanima objasnje poglavlja 23 i 24, jer se u praksi o njima često govori birokratskim rečnikom.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da će priključenje Srbije EU biti važno u meri u kojoj mediji budu pravovremeno izveštavali o temama o kojima se bude pregovaralo.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten