Naslovna  |  External  |  Medija centar  |  Konferencija za novinare portala Radnik.rs (udruženje Radnik) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uz podršku Fondacije za otvoreno društvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medija centar

16. 12. 2019.

Izvor: http://www.mc.rs/mc_press_centar/dogadjaji.4.html?eventId=11273

Konferencija za novinare portala Radnik.rs (udruženje Radnik) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uz podršku Fondacije za otvoreno društvo

Predstavljanje početka istraživanja „(ne)dostojanstven rad preko studentsko-omladinskih zadruga“Cilj istraživanja je ispitivanje rada i regulacije studentsko-omladinskih zadruga ispitivanjem mladih i ostalih građana o njihovim iskustvima pri radu na ovaj specifičan način. Rad putem studentsko-omladinskih zadruga je posebno delikatna oblast jer putem njega rade mladi koji su posebno zaštićeni na tržištu rada a mladima često predstavlja i prvi kontakt sa tržištem rada.

Predstavljanje početka istraživanja „(ne)dostojanstven rad preko studentsko-omladinskih zadruga“

Cilj istraživanja je ispitivanje rada i regulacije studentsko-omladinskih zadruga ispitivanjem mladih i ostalih građana o njihovim iskustvima pri radu na ovaj specifičan način. Rad putem studentsko-omladinskih zadruga je posebno delikatna oblast jer putem njega rade mladi koji su posebno zaštićeni na tržištu rada a mladima često predstavlja i prvi kontakt sa tržištem rada.
Takođe, to što mladi sa studentsko-omladinskim zadrugama mogu jedino sklapati ugovore o privremenim i povremenim poslovima zbog čega se se ne smatraju zaposlenim licima to jest nemaju sva prava iz radnog odnosa kao zaposleni predstavlja posebnu tačku interesovanja.

Na događaju će biti predstavljen internet alat putem kojeg će mladi moći da iznesu svoja isksutva rada putem studentsko-omladinskih zadruga, a koja će biti polazna tačka za istraživanje.
Na osnovu dobijenih informacija istraživački tim će izraditi analizu kao i predlog politike radi boljeg regulisanja ove oblasti. Oblast rada putem studentsko-omladinskih zadruga nije regulisana skoro usvojenim Zakonom o agencijskom zapošljavanju, dok se u Zakonu o radu rad putem zadruga navodi samo u jednom članu. Izmena Zakona o radu je najavljena za 2021. godinu od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Govore:

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten