Naslovna  |  External  |  Medija centar  |  Analiza medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medija centar

10. 12. 2019.

Izvor: http://www.mc.rs/mc_press_centar/dogadjaji.4.html?eventId=11267

Analiza medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama

Konferencija za novinare Grupe Novinarke protiv nasilja prema ženamaGrupa Novinarke protiv nasilja prema ženama vas poziva na konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljena šestomesečna analiza medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama, kao i konkretne smernice za etičko izveštavanje o nasilju prema ženama koje su izradile same novinarke angazovane u grupi. Novinarke protiv nasilja prema ženama je grupa koju čini preko 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da ukazujemo na njegove uzroke, jasno osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na odgovornost počinioce i institucije nadležne za zaštitu od nasilja. Smatramo da takvim izveštavanjem novinari i novinarke poštuju kodeks svoje profesije i uvažavaju dostojanstvo ličnosti o kojima pišu i, što je najvažnije, ne ugrožavaju bezbednost preživele.Odgovornim izveštavanjem pružamo podršku ženama koje su preživele nasilje da iz nasilja izađu, a društvo podstičemo na apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Neadekvatnim ili stereotipnim izveštavanjem u medijima nasilje se normalizuje u javnom mnjenju. Novinarke protiv nasilja nastoje da izgrade mrežu u celoj Srbiji koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti borbi protiv nasilja prema ženama.Ispred grupe će govoriti:Ana Manojlović (RTS)Jovana Gligorijević (Vreme)Maja Branković Djundić (UNDP) Sanja Pavlović (Autonomni ženski centar)]]

Konferencija za novinare Grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama vas poziva na konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljena šestomesečna analiza medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama, kao i konkretne smernice za etičko izveštavanje o nasilju prema ženama koje su izradile same novinarke angazovane u grupi.

Novinarke protiv nasilja prema ženama je grupa koju čini preko 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.

Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da ukazujemo na njegove uzroke, jasno osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na odgovornost počinioce i institucije nadležne za zaštitu od nasilja. Smatramo da takvim izveštavanjem novinari i novinarke poštuju kodeks svoje profesije i uvažavaju dostojanstvo ličnosti o kojima pišu i, što je najvažnije, ne ugrožavaju bezbednost preživele.

Odgovornim izveštavanjem pružamo podršku ženama koje su preživele nasilje da iz nasilja izađu, a društvo podstičemo na apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Neadekvatnim ili stereotipnim izveštavanjem u medijima nasilje se normalizuje u javnom mnjenju. Novinarke protiv nasilja nastoje da izgrade mrežu u celoj Srbiji koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti borbi protiv nasilja prema ženama.

Ispred grupe će govoriti:

Ana Manojlović (RTS)

Jovana Gligorijević (Vreme)

Maja Branković Djundić (UNDP)

Sanja Pavlović (Autonomni ženski centar)


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten