Prethodni projekti

Monitoring projektnog sufinansiranja medija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, neformalno partnerstvo Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokal Pres (LP) i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), smatra da je pravilna primena pravila u oblasti projektnog sufinansiranja medija od izuzetnog značaja za razvoj medijskog sektora, jer treba da obezbedi da se budžetska sredstva umesto za direktno finansiranje medija, koriste za podršku proizvodnji medijskog sadržaja od javnog interesa, i to na transparentan i nediskriminatoran način, kroz konkursne procedure, koji ne dovodi do narušavanja konkurencije na tržištu. 

 

Stoga Koalicija, od raspisivanja prvog konkursa po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, sprovodi monitoring realizacije procesa projektnog sufinansiranja medija, ukazuje i reaguje na nepravilnosti, i aktivno učestvuje u njemu, predlažući kandidate za članove komisija, pod uslovom da su konkursi u skladu sa propisima. 

Kako bi što sveobuhvatnije i uspešnije pratila ceo proces, Koalicija je predvidela niz zajedničkih aktivnosti i sistem rada u okviru projekta „Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji - praćenje projektnog sufinansiranja medija" koji se realizuje od 1. aprila 2015. godine do 31. marta 2016. godine, uz podršku Britanske ambasade u Srbiji (British embassy Belgrade). Cilj je da se na osnovu praćenja i evaluacije procesa projektnog sufinansiranja medija, kao ključnog za uspeh medijske reforme u Srbiji, doprinese unapređenju regulative u toj oblasti i stvaranju održivog sistema u kom će novac poreskih obveznika namenjen medijima biti trošen u interesu javnosti. Partneri u realizaciji projeta su UNS (nosilac), NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM. 

Neke od ključnih aktivnosti Koalicije su: formiranje petočlanog Medijskog pula, u kom svaka organizacija ima po jednog predstavnika, koji prati raspisivanje konkursa i regularnost procesa, u slučaju uočenih nepravilnosti javno reaguje i na raspolaganju je organima vlasti kao i drugim zainteresovanim učesnicima procesa za eventualne konsultacije, a takođe predlaže organima vlasti kandidate za članove konkursnih komisija; monitoring procesa projektnog sufinansiranja medija - sprovođenja konkursa na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, pri čemu je svaka organizacija zadužena da prati proces u određenom broju gradova i opština - o rezultatima monitoringa Koalicija će redovno obaveštavati javnost, koristeći sajtove i društvene mreže organizacija Koalicije; formiranje baze prikupljenih podataka, radi sistematskog praćenja procesa i poređenja u narednom periodu; izrada izveštaja o rezultatima monitoringa procesa projektnog sufinansiranja u određenom periodu, koji će biti javno predstavljeni na planiranim zajedničkim događajima. 

Planirana je i izrada i javno predstavljanje izveštaja koji sadrži pravnu analizu rezultata monitoringa sa preporukama za unapređenje zakonskih i podzakonskih rešenja, kao i izveštaja koji sadrži sveobuhvatnu medijsku analizu procesa - Bela knjiga. 

Članovi Medijskog pula:

Petar Jeremić (UNS) petar.jeremic@uns.rs

Svetozar Raković (NUNS) sekretar@nuns.rs

Nedim Sejdinović (NDNV) ndnvns@gmail.com

Snežana Milošević (LP) locpres@eunet.rs

Jasna Milanović (ANEM) jasna.milanovic@anem.org.rs 

 

Zaduženja članica Koalicije za monitoring konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja:

Udruženje novinara Srbije:

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodina; gradovi Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac, Valjevo, Zaječar, Užice, Kraljevo, Novi Pazar i Pirot;  opštine Obrenovac, Vršac, Apatin, Vladimirci, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Negotin, Sokobanja, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Čajetina, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac , Brus, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Nezavisno udruženje novinara Srbije:

Grad Beograd i gradske opštine Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Sopot, Surčin; gradovi Leskovac i Vranje; opštine Majdanpek,Boljevac, Arilje, Prijepolje, Ivanjica, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica i Trgovište.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine:

Gradovi Novi Sad i Sombor; opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Ada, Kanjiža, Senta, Čoka, Bela Crkva, Kovačica, Opovo, Plandište, Kula, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Vrbas, Žabalj, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Sjenica i Tutin.

Lokal Pres:

Gradovi Kragujevac, Čačak, Kruševac, Bor i Loznica; opštine Mladenovac, Novi Kneževac, Odžaci, Koceljeva, Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Velika Plana, Golubac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača, Topola, Despotovac, Rekovac, Svilajnac, Knjaževac, Lučani, Raška, Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Ražanj, Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija:

Gradovi Niš (i gradske opštine), Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Smederevo, Požarevac i Jagodina; opštine Priboj, Alibunar, Kovin, Bečej, Srbobran, Irig, Bogatić, Veliko Gradište, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac, Paraćin, Ćuprija, Kladovo, Bajina Bašta, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina i Svrljig.

 

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten